Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Овуляторний синдром: що про нього треба знати?

Овуляторний синдром: що про нього треба знати?
 

Тягнучі болі і мізерні виділення в середині менструального циклу – це прояви овуляторного синдрому, з якими, за статистикою, хоча б раз у житті стикалася кожна друга жінка. З чим пов'язано його виникнення, як з ним боротися і чого варто побоюватися? Про це – в нашій статті.



Овуляція – це вихід яйцеклітини з яєчника в черевну порожнину. У нормі цей процес відбувається в організмі жінки щомісяця, приблизно за 14 днів до початку менструації, і часто непомітно. Однак іноді в цей час жінка відчуває дискомфортні відчуття, які прийнято вважати симптомами овуляторного синдрому.
 

Симптоми овуляторного синдрому

У чому ж проявляється овуляторний синдром? Під час овуляції жінка може відчувати тупий, раптовий гострий або біль, пов'язаний зі спазмами, у нижній частині живота. При цьому болючі відчуття можуть бути локалізовані праворуч або ліворуч – залежно від того, з якого яєчника виходить яйцеклітина.

Болі можуть поширюватися в поперекову область, крижі або пах і посилюватися при активному фізичному навантаженні, різкій зміні положення тіла і статевому акті. У ці дні больові відчуття можуть супроводжувати (або з'являтися самостійно) нерясні кров'янисті виділення зі статевих шляхів. Крім того, деякі жінки відчувають слабкість, рідко може виникати нудота і навіть блювота.

Існує багато теорій щодо причин прояви овуляторного синдрому, однак більшість фахівців вважають, що вони обумовлені лопанням фолікула – вмістилища, де знаходилася яйцеклітина: іноді цей процес дійсно може бути болючим. Поява виділень пояснюється тим, що через фолікул, що лопнув, частина яйцеклітини виключається з роботи, рівень жіночих гормонів знижується, і слизова оболонка матки частково відривається.

Чи це нормально?

Ставити діагноз «овуляторний синдром» має право тільки гінеколог, так як описані вище симптоми можуть бути ознаками інших захворювань, у тому числі і тих, які вимагають екстреного оперативного втручання. Саме тому похід до гінеколога в такому випадку є обов'язковим: лікар призначить обстеження (зазвичай це ультразвукова діагностика органів малого тазу) і дасть направлення на визначення гормонального фону в різні дні циклу, - щоб переконатися в тому, що жінка здорова.

Прояв овуляторного синдрому прийнято вважати індивідуальною особливістю організму жінки, «нормальною патологією», яка, по суті, не вимагає ніякого особливого лікування.

«Зазвичай, щоб зняти больовий синдром, досить прийняти таблетку анальгетика і покласти зігріваючий компрес на живіт. Виділення в цьому випадку досить мізерні – впоратися з ними під силу щоденним прокладкам з хорошою вбиральною властивістю, як у Helen Harper Soft & Dry», - зазначає лікар, експерт ТМ Helen Harper Наталія Гейко.

У дні овуляції також рекомендується знизити фізичну активність і не піднімати тяжкості.

Якщо терапія не допомагає

Разом з тим варто зазначити, що така терапія допомагає не всім. У разі якщо болі носять болючий характер, лікар-гінеколог може призначити прийом оральних контрацептивів: вони повністю пригнічують активність яєчників, в результаті чого овуляція не настає, а больовий синдром і виділення зникають.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас