Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Неправильна вимова у дитини: коли варто звернутися до лікаря?

Неправильна вимова у дитини: коли варто звернутися до лікаря?
 

Смішна дитяча мова, вона така мила… Спершу ця кумедна бесіда радує батьків, але, якщо малюк довго не виправляє своєї вимови, рідні починають хвилюватися. До якого віку неправильне вимовляння деяких звуків є нормою?



Залежно від стадії розвитку мовлення, дитина освоює різні звуки у різний час. До п’яти років артикуляційний апарат малюка продовжує формуватися, тому, якщо дошкільня не вимовляє деяких складних звуків (шиплячих, свистячих, сонорних) – це вважається нормою. Першокласник має вимовляти уже всі звуки, якщо дефекти вимови залишаються – варто звернутися до логопеда (до речі, у віці 6-7 років корекція вимови є найбільш ефективною).

Дислалія – порушення вимови звуків при нормальному розвитку слуху. Буває, що причиною неправильної вимови є анатомічні дефекти: неправильна будова щелеп, зубів, закоротка під’язикова вуздечка, яка ускладнює рухи язика, неправильна будова піднебіння…

Для багатьох батьків неприємним відкриттям стає той факт, що порушення вимови у дитини буває зумовлено також засвоєнням неправильних мовленнєвих звичок. Простіше кажучи, через те, що з малям довго «сюсюкалися», наслідували його неправильну, але таку кумедну мову, замість того, щоби привчати до правильної вимови, дитина робить висновок, що говорить вірно, не намагаючись виправляти помилок.

Не створюйте проблем своїм дітям, завжди розмовляйте з ними правильно, виразно, спілкуючись, повертайтеся обличчям до малюка, аби він бачив,як рухаються ваші губи.

Щоби виправити неправильну вимову, роблять спеціальні вправи для артикуляційного апарату, при виконанні яких тренується язик, губи, щоки. Допомагають також спеціальні вірші та скоромовки, розробленні для тренування проблемного звуку.

Не хвилюйтеся, якщо помітили у вашої дитини подібні проблеми: у разі вчасного виявлення та корекції дислалії правильну вимову можна виробити у 100% випадків.

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас