Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Матрац для малюка і підлітка: як вибрати?

Матрац для малюка і підлітка: як вибрати?

Здоровий міцний сон – запорука повноцінного розвитку дитини. А зручність і затишок в ліжку в першу чергу забезпечує матрац. Багато молодих батьків замислюються: а чи варто витрачати гроші і купувати дитині спеціальний матрац? Адже самі ж якось виросли і без ортопедичних матраців, засинаючи на простих вовняних або ватяних.



Звичайно, обійтися можна, але чи варто? У дитячому віці відбувається формування опорно-рухового апарату, і твердий матрац здатний забезпечити анатомічно правильну підтримку хребта дитини. Крім того, як показали численні дослідження лікарів-ортопедів, більшості недуг в зрілому віці можна було б уникнути, якби в дитинстві ви спали на правильному матраці.

Який же матрац вибрати? Для перших років життя дитині необхідна тверда поверхня для сну, тут ідеальним варіантом стане дитячий матрац на основі кокосового волокна. Зазвичай такі матраци мають стандартний розмір 120х60, але якщо ваше ліжко хоч трохи відрізняється від стандарту, краще замовити індивідуальне виготовлення матраца за вашими розмірами. Справа в тому, що якщо новий матрац буде хоч на сантиметр більше або менше ліжка, це може призвести до травм або неправильного розвитку скелета малюка.

Деякі продавці рекомендують купувати для дітей матраци з ефектом пам'яті. Чесно кажучи, такий вибір досить сумнівний, оскільки матраци з піни досить м'які і вже точно не забезпечать необхідної підтримки хребту вашого малюка.

Для більш старших дітей і підлітків також рекомендують вибирати тверді матраци або хоча б моделі середньої жорсткості. У цей період скелет дитини продовжує формуватися. Нехай і не так інтенсивно, як у перші роки життя, але, тим не менш, він все ще зазнає змін. І в цьому плані ортопедичний матрац здатний забезпечити всі необхідні умови для міцного і здорового сну.

Серед найпопулярніших варіантів – підліткові пружинні і безпружинні ортопедичні матраци. Перші добрі тим, що здатні рівномірно розподілити навантаження по поверхні матраца, не даючи окремим частинам просаджуватися. Безпружинні матраци також надають необхідну підтримку, складаються виключно з натуральних матеріалів, абсолютно безшумні і не просідають від стрибків.

Гарантійний термін матраців в середньому становить від 7 до 10 років, деякі виробники дають гарантію до 15 років, але це не поширюється на стрибки, скачки та інші «випробування на міцність» новенького матраца. Хоча, з дітьми цього просто не уникнути, тому очікувати, що ортопедичний матрац прослужить не менше, ніж зазначено в гарантійному талоні, сенсу не має.

Бажаємо вашим дітям міцного здоров'я і гарного сну!

Автор: Сальнікова Катерина

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас