Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Дитячий манеж – корисна чи зайва річ у вашому домі?

Дитячий манеж – корисна чи зайва річ у вашому домі?

Навколо питання «Бути чи не бути манежу в домі?» точиться запекла дискусія: з однієї сторони, він є незамінним помічником для батьків, який стає особливо актуальним, коли маля починає повзати, самостійно пересуватися; з іншого боку - психологи та педіатри наголошують, що часте і тривале перебування дитини в манежі обмежує її, заважає пізнавати навколишній світ. Висновок напрошується очевидний: дитячі манежі – річ, безумовно, корисна для батьків, яка не раз виручає їх.



Назвати манеж необхідністю складно, звісно, можна обійтись і без нього. Але самі подумайте, коли виникає ситуація: у вас купа справ, наприклад ви чекаєте гостей, заклопотані приготуваннями, а за малюком також потрібно стежити – в такі хвилини манеж стає просто рятівним колом. Або ж якщо ви перебуваєте на відпочинку, вибрались на природу: манеж значно облегшить життя батьків, адже вам не потрібно постійно тримати маля на руках, та й пустити його повзати по траві не завжди безпечно. А от знаходячись у манежі, дитина і свіжим повітрям дихає, і грається в повній безпеці, і батьки можуть на якийсь час розслабитись і також відпочити.

Як обрати дитячий манеж?

Коли ви почнете обирати дитячий манеж – вас, напевно, здивує їх широкий асортимент: манежі бувають різних форм, розмірів, зроблені з різних матеріалів. Якщо ви мешкаєте у великому домі чи квартирі і місця вистачає – оберіть просторий варіант: прямокутний, або круглий манеж великого діаметру, якщо ж «резервних» квадратних метрів бракує – зверніть увагу на манежі у формі трикутника (кутові) , які не займають багато простору.

Поширені сьогодні манежі-ліжечка з матрациком в комплекті. Вони, фактично, повністю виконують роль дитячого ліжка (особливо зручно в подорожі), часто оснащені подвійним дном: перше - внизу, для малюка, який вже сидить і грається самостійно, друге – підвісне, для зовсім маленьких, які ще не сидять, знаходиться воно на вищому рівні, аби малюк був «на очах» у батьків. Також в комплект до манежів-ліжечок входять пеленатори, підсвічування, козирки чи дуги з підвісними іграшками, вони бувають із механізмами заколисування і без них, з коліщатами, з москітними сітками, з музичними блоками… Усіх «прибамбасів» і не перерахуєш. Ви обираєте ті додаткові опції манежу, які зручні і необхідні для вас та вашого малюка, а також, звісно, виходячи із власних фінансових можливостей.

Якщо ж говорити про основні вимоги до будь-якого манежу – це:

Безпека – безперечно, найголовніший пункт у переліку вимог до дитячого манежу. Всі матеріали, з яких він виготовлений, повинні бути нетоксичними, гіпоалергенними і не мати ніякого запаху. Зверніть увагу: добре, якщо в манежі немає деталей з кутами (щоби уникнути травматизму), перевірте, чи стійка сама конструкція. Також в манежі не повинно бути дрібних деталей, які можна легко відкрутити чи відірвати (аби вони не опинилися в роті малюка). Стінки манежу, незалежно від матеріалу виготовлення, повинні оберігати дитя від травм при падінні чи ударів головою.

Зручність – також важливий критерій. Добре, якщо покриття дна манежу буде клейончастим (воно добре піддається гігієнічним маніпуляціям). Прозорі стінки – вдалий вибір, адже вони дозволяють дитині, яка знаходиться в манежі, бачити все, що відбувається навколо, а найголовніше – бачити маму. Наявність поручнів і кілець для тренування м’язів ручок і ніжок дитини – корисне пристосування, адже малюк, хапаючись за них, швидше зможе звестися на ніжки. Колір манежу повинен бути м’яким і нейтральним (занадто яскраві кольори надмірно збуджують дитину і швидко втомлюють її).

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас