Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Чи можна вагітній продовжувати годувати груддю?

Чи можна вагітній продовжувати годувати груддю?
 

Можливо, когось здивує заголовок статті, адже багато жінок упевнені: поки вони годують груддю – завагітніти другою дитиною не можуть. Це не зовсім так і покладатися на лактаційну аменорею (період природної контрацепції через пригнічення овуляції), як надійний спосіб попередження вагітності не варто.



Отож, ви поки годуєте свого малюка грудьми, але дізнались про те, що чекаєте на ще одну маленьку радість? Чи можна продовжувати прикладати маля до грудей?

Зазвичай вагітність не є протипоказанням для продовження грудного вигодовування. Існує безліч прикладів, коли матері годували одночасно і трьох дітей, які народилася з невеликим проміжком часу (найпоширеніша ситуація – жінка спершу народила одну дитину, а за короткий період часу – двійню(чи навпаки).

Проте, інколи лікарі рекомендують відлучити від грудей старшу дитину в інтересах вагітності. Тому, звісно, для отримання достовірної інформації із урахуванням усіх індивідуальних особливостей вашої ситуації, маєте проконсультуватись із лікарем. Основні причини, які впливають на рішення припинити годувати груддю першу дитину – це, наприклад, сильний токсикоз у матері (буває, що нудоту відчуває і малюк, який ссе груди), або ж різка втрата ваги вагітної. Інколи, мамі рекомендують відлучити першу дитину від грудей уже на третьому триместрі другої вагітності, коли, наприклад, виникає загроза передчасних пологів.

Якщо ж лікар не бачить протипоказань для цього і ви вирішили, що продовжуватимете прикладати до грудей старшу дитину, все одно маєте дотримуватись деяких рекомендацій.

Надзвичайно відповідально (можна навіть сказати з подвійною відповідальністю) ставтеся до свого харчування: вашому організму зараз потрібно живильних речовин на трьох! Ретельно обдумайте своє меню: їжа, яку ви споживаєте повинна бути з багатим вітамінним і мінеральним складом, різноманітною, але при цьому — не дуже калорійною. Включіть в своє харчування достатню кількість білка, фолієвої кислоти, заліза, цинку, міді, вітамінів.

Вам зараз потрібен повноцінний відпочинок, і те, чи зможете ви собі його влаштувати, багато в чому залежить і від вашого старшого малюка: від його віку і темпераменту. Повноцінний сон вам просто необхідний, так само не можна зараз перевтомлюватись фізично. Якщо дитина часто прокидається вночі і ви не можете нормально відпочити – обов’язково влаштовуйте собі денний відпочинок. Бережіть себе, адже зараз ви виконуєте надзвичайно складну і важливу місію: виховуєте та годуєте одну дитину та виношуєте другу, а на це потрібно багато енергії, життєвих сил.

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас