Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Як уникнути дитячих хвороб брудних рук

Як уникнути дитячих хвороб брудних рук
 

Дитина знайомиться з навколишнім світом. Вона розглядає предмети, що оточують її, торкається всього, до чого може дотягнутися ручками, не упускає найменшої можливості спробувати цікаву іграшку на смак… Ця поведінка природна, таким чином, малюк розвивається. Однак саме так він заражає свій організм небезпечними бактеріями, вірусами та паразитами, які призводять до хвороб.



Дитячі хвороби брудних рук умовно можна розділити на 3 типи: вірусні, бактеріальні та паразитарні інвазії.

1. Герпетичний стоматит. Це вірусне захворювання, що передається від хворої людини до здорової через предмети спільного користування. Герпетичним стоматитом зазвичай хворіють діти від 1 до 3-х років. Вірус передається через іграшки, якими малюки граються разом, облизують та гризуть їх. До речі, пресловуті ГРЗ передаються не тільки повітряно-крапельним шляхом, але також через іграшки, бортики дитячих візочків, дитячі меблі та будь-які інші предмети.

2. Кишкові мікроби. На вулиці їх дуже багато, але і вдома підхопити кишкову інфекцію цілком можливо. Вона легко потрапляє у приміщення, знаходячись на верхньому одязі та взутті. Кишкові бактерії дуже стійкі та довго можуть знаходитися у воді, на землі, рослинах та будь-яких предметах. Як тільки малюк доторкнувся до них ручкою, а потім облизав пальчики, кишкова інфекція потрапляє в своє найкраще середовище та стрімко розповсюджується, викликаючи біль у животі, температуру, блювоту, пронос, зневоднення.

3. Паразитарні інвазії гостриками, лямбліями, аскаридами ― це також наслідки проблеми брудних рук. Яйця глистів можуть знаходитися на ніжній травичці чи красивих квіточках, яких діти так люблять торкатися руками. Ну а якщо іграшка впала на землю, то ризик того, що на неї потраплять яйця глистів, досить великий. Просте витирання іграшки хустинкою не захистить малюка від мікроскопічних організмів, котрі все одно лишаються на поверхні.

Багатьох хвороб вдасться уникнути, якщо приділити належну увагу питанням гігієни дитячих рук. Лікар-педіатр Наталія Гейко говорить: «Миття рук дозволяє на 50-60% знизити ризик кишкової інфекції, включаючи гепатит А та дизентерію, на 15-25% ― респіраторних захворювань, а також суттєво зменшити можливість паразитарних інвазій». Мамі необхідно ретельно пильнувати за тим, щоб руки малюка, його іграшки та інші предмети, яких він торкається, були чистими. Як це зробити? Мити та дезінфікувати все, чого торкається руками дитина. Як би не банально це звучало, але чистота ― таки запорука здоров’я. Тому:

• якомога частіше мийте руки малюка спеціальним дитячим милом;
• іграшки та пляшечки завжди мийте перед тим, як давати їх в руки дитині;
• регулярно, правильно та безпечно дезінфікуйте деталі меблів та дитячого візочка, які малюк може облизувати чи навіть гризти;
• на вулиці, в поліклініці та в гостях використовуйте дитячі гігієнічні серветки Helen Harper.

Виконуючи ці правила, ви привчите дитину дотримуватись елементарної гігієни. Вже до 3-х років у неї сформується звичка їсти тільки чистими руками. Корисна звичка зменшить кількість захворювань у дошкільному та шкільному віці.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас