Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Вчимося граючи: дитячі розвиваючі ігри з конструктором

Вчимося граючи: дитячі розвиваючі ігри з конструктором
 

У вас є безліч причин купити своїй дитині конструктор, адже з ним не тільки дуже цікаво грати – ці ігри неймовірно корисні для розвитку та навчання дитини. Граючи з конструктором, малюк розвиватиме дрібну моторику, зорово-моторну координацію, творчість, мислення, здатність планувати і вирішувати проблеми, уяву і навіть свій словниковий запас. Вона ознайомиться з основними поняттями, такими як колір, форма, кількість, розмір і т.д. При чому, придумати цих ігор можна величезну безліч – в цьому скоро ви переконаєтеся самі.



Сьогодні нам доступно безліч найрізноманітніших конструкторів для дітей, але найпопулярнішими все ж залишаються класичні конструктори з будівельними блоками типу Лего. Ними легко грати, вони універсальні і дають діткам нескінченні можливості для гри та розвитку. Ми вже писали про те, як можна грати з дитиною такими конструкторами, і сьогодні хочемо запропонувати вам ще кілька цікавих ідей.

Розвиваючі ігри з конструкторами для дошкільнят

Гра 1: Ти будуєш, я будую

У цю гру потрібно грати парами, вона допоможе розвивати мислення, комунікабельність і здатність співпрацювати в команді. Для початку розділіть блоки конструктора на двох – у кожного гравця має бути по 10-15 блоків. Сядьте по різних кінцях столу, посередині поставте велику коробку, книгу або інший бар'єр, щоб ви не могли бачити один одного. Гравець 1 щось будує, використовуючи свій невеликий набір блоків, гравець 2 – не підглядає. Потім гравець 1 повинен дати гравцеві 2 усну покрокову інструкцію, щоб гравець 2 збудував точно таку саму фігуру. Порівняйте результати – наскільки схожі ваші фігурки?

Гра 2: Що ти можеш зробити з цих 10 (15 або 20) блоків?

Ця гра підходить для маленьких груп дітей. Розділіть блоки конструктора так, щоб кожна дитина отримала однаковий набір з 10 блоків (добре, якщо блоки будуть різної форми і розмірів). Нехай дітки сядуть спиною один до одного, і за пару хвилин (час встановлюєте й засікаєте ви) створять щось цікаве з наданого набору деталей. Як тільки час вийде, дітки повертаються обличчям один до одного і демонструють, що у кого вийшло.

Можна запропонувати й альтернативну версію даної гри. Роздайте діткам більше блоків і попросіть побудувати щось більш визначене – наприклад, найвищу конструкцію, яку вони можуть зробити, або щось симетричне, або вежу з вікнами, або тварину. Ваше завдання може бути настільки простим або складним, наскільки ви вважаєте за потрібне – все залежить від віку і можливостей малечі.

Гра 3: Поїзд «з однією відмінністю»

Запропонуйте дитині (або діткам) побудувати поїзд, вагонами якого будуть просто блоки конструктора. Але є одна умова: кожен наступний вагон повинен відрізнятися від попереднього тільки лише за однією ознакою (колір, розмір, форма, малюнок і т.д.). Чи впораються малюки із завданням? Наскільки довгим вийде ваш поїзд?

Гра 4: Вчимося вимірювати

Блоки класичного конструктора – прекрасний інструмент, який допоможе навчити малюка вимірюванню і порівнянню. Просто попросіть дитину виміряти довжину або ширину будь-якого домашнього предмета за допомогою блоків конструктора. Звичайно ж, для цього краще використовувати блоки однакового розміру. З'єднайте їх в одну лінію, щоб у вас вийшла така собі лінієчка, і міряйте ними все – скільки блоків становить довжина ложки?

Гра 5: Конструюємо на стіні

Перейдіть на новий рівень гри з конструктором, змінивши площину і перспективу. Повісьте його основу на стіну і створюйте картини, будуйте вежі, але тепер це буде складніше!

Автор: Сальнікова Анна

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас