Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Безпека дитячого автокрісла: найпоширеніші помилки батьків

Безпека дитячого автокрісла: найпоширеніші помилки батьків
 

Правильний вибір і використання дитячого автокрісла мають вирішальне значення для безпеки дитини під час поїздки. Однак розібратися з правилами експлуатації автокрісла для дитини буває дуже непросто, саме тому сьогодні ми поговоримо про основні помилки, які часто допускають батьки при використанні дитячого автокрісла, а також про те, як їх уникнути.



Помилка 1: Покупка автокрісла б/у, не знаючи його історії

Чи варто говорити про те, що таку важливу річ, як автокрісло для дитини, настійно рекомендується купувати новою. Якщо ви все ж вирішили, з якої б то не було причини, купити автокрісло б/у, переконайтеся, що:

- У нього є інструкція і бирка з датою виробництва і номером моделі;

- Цю модель не відкликали з виробництва через будь-які недоліки;

- Автокріслу не більше 6 років;

- Воно не має видимих пошкоджень і відсутніх деталей;

- Ніколи не брало участь в аварії.

Якщо ви не знаєте, що відбувалося з автокріслом до цього моменту, не купуйте його.

Помилка 2: Неправильне розташування автокрісла

Найбезпечніше місце для дитячого автокрісла – це заднє сидіння, де немає подушок безпеки. Якщо ж автокрісло буде розташоване на передньому сидінні, під час навіть невеликого зіткнення подушка безпеки може завдати дитині травми, в цьому сценарії можливий навіть летальний результат.

Якщо ж у вас немає вибору, оскільки у вашій машині є тільки один ряд сидінь, деактивуйте подушку безпеки на місці малюка. Якщо є можливість розмістити автокрісло посередині заднього сидіння (подалі від дверей) – це ідеальний варіант (проте доступний не в кожній машині).

Помилка 3: Використання автокрісла як дитячої люльки

Автокрісло не призначене для використання його в якості люльки, коли дитина вдома. Як показали дослідження, сидіння у вертикальному положенні в автокріслі може здавлювати груди дитини і приводити до нестачі кисню. Навіть легка обструкція дихальних шляхів може істотно зашкодити розвитку дитини.

Також тривале сидіння в автокріслі може стати причиною уплощення дитячого черепа ззаду і гастроезофагеальної рефлюксної хвороби (ГЕРХ) - хронічне захворювання травної системи. На додаток до всього, під час такого неправильного використання автокрісла дитина може впасти разом з ним і травмуватися.

Помилка 4: Неправильна установка автокрісла або пристібання дитини ременями безпеки

Перш ніж встановлювати автокрісло, прочитайте інструкцію виробника, а також розділ про автокрісла в інструкції до автомобіля. Переконайтеся, що ретельно закріпили автокрісло – воно не повинно рухатися більше, ніж на 2-3 см в будь-яку сторону; а також, що розмістили його в правильному напрямку.

Якщо ви використовуєте автокрісло для немовлят або трансформоване автокрісло обличчям назад, зверніть увагу на наступні моменти:

- Користуйтеся прорізами для ременів безпеки в автокріслі, які знаходяться на рівні або трохи нижче плечей дитини;

- Розмістіть горизонтальний ремінь на рівні пахв дитини – не живота і не шиї; всі ремені повинні лежати рівно і плоско і не провисати.

Ручку для перенесення автокрісла поставте в таке положення, як вказано в інструкції.

Помилка 5: Розташування дитини в автокріслі під неправильним кутом

У автокріслах обличчям назад встановлюйте кут нахилу згідно з інструкціями виробника, щоб голівка дитини не падала вперед. Багато сучасних автокрісел оснащені індикаторами і регуляторами кута нахилу – орієнтуйтеся на них.

Щоб забезпечити бажане положення дитини в автокріслі, ви можете підкладати щільно згорнуті ковдри або рушники уздовж її тулуба і між ніжками. Але ні в якому разі не користуйтеся аксесуарами, які не йшли в комплекті з автокріслом.

Автор: Сальнікова Анна

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас