Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Післяпологова гігієна: 7 основних правил

Післяпологова гігієна: 7 основних правил
 

Гігієна породіллі дуже сильно відрізняється від звичайного догляду за інтимними зонами жінки. Післяпологовий період можна назвати часом інтенсивного догляду і навіть тижнями стерильної гігієни. Чому це так важливо, і яких основних правил гігієни потрібно дотримуватися мамі, ви дізнаєтесь з нашої статті.



Вагітність і пологи цілком змінюють стан усіх жіночих репродуктивних органів. Одразу після пологів матка, шийка матки і всі пологові шляхи являють собою численні рани з більшою чи меншою стадією травмування. За 6-8 тижнів ці рани загоюються, і жінка повністю відновлюється фізично. Щоб не ускладнити процес регенерації, а також уникнути зараження інфекціями, потрібно суворо дотримуватися 7 основних правил післяпологової гігієни.

1. Перші 10 днів після пологів підмиватись потрібно після кожного відвідування туалету. Окремі гігієнічні підмивання обов’язкові вранці і перед сном.

2. Підмиватися треба у напрямку спереду назад, а не навпаки. Вода має омивати органи зверху, не потрапляючи всередину, щоб не вимивати корисну флору.

3. У перші 10 днів потрібно користуватися милом чи засобами інтимної гігієни з антибактеріальною дією. Обирайте гіпоалергенні засоби інтимної гігієни, які не викликали раніше алергічних реакцій. У післяпологовий період організм жінки дуже чутливий, і спровокувати алергію легко. Після підмивання витиратися треба чистим рушником для інтимних зон чи пелюшкою. Допустиме застосування одноразових паперових рушничків.

4. Використовуйте гіпоалергенні прокладки з посиленою поглинаючою здатністю. Підійдуть Harper Wings Ultra Soft Night ― прокладки з ніжною ультрам’якою поверхнею Soft і збільшеним вмістом суперабсорбенту. Вони поглинають в 4 рази більше вологи, тому ідеально підходять як післяпологові.

5. Прокладки потрібно міняти не рідше, ніж через кожні 2-2,5 години, незалежно від рівня їх забруднення. Лохії (післяпологові виділення) ― оптимальне середовище для розвитку бактерій. Щоб уникнути інфекцій, потрібно міняти прокладки максимально часто.

6. Особливий гігієнічний догляд потрібен молочним залозам. Груди необхідно мити з милом вранці та ввечері, а також перед кожним годуванням.

7. Врахуйте, що післяпологові процедури для грудей ті інтимних зон можна виконувати тільки руками, без застосування мочалок та губок.

У перші години після пологів необхідно користуватися не прокладками, а стерильними тканинними підгузками чи пелюшками, які видають у пологовому будинку. Це незручно, але важливо, щоб лікарі могли контролювати інтенсивність виділень. Якщо така пелюшка намокає протягом кількох хвилин, треба терміново повідомити лікарю, це може бути кровотеча, яка потребує термінового медичного втручання. Відсутність виділень ― також недобрий знак. Він може свідчити про закупорку шийного каналу або недостатнє скорочення матки. У цьому випадку породіллі також потрібна термінова медична допомога.

Молодим мамам важливо розуміти, що належний догляд за малюками цілком залежить від їхнього здоров’я, тому потрібно робити все, щоб якомога швидше відновитися після пологів. Породіллі мають суворо дотримуватись післяпологової гігієни, адже мама нерозривно пов’язана з дитиною не тільки у період вагітності, а й після народження малюка.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас