Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Язик – дзеркало організму

Язик – дзеркало організму
 

Язик – важливий орган нашого тіла, адже завдяки йому ми можемо говорити (він бере участь в артикуляції та створенні гортанних звуків), а також, язик допомагає нам при пережовуванні їжі, її ковтанні, смаковому сприйнятті. А ще, він може розказати про стан нашого здоров’я, адже окремі види нальоту, які утворюються на язику, інформують про захворювання в організмі, ваш спосіб життя, харчові уподобання. Знавці китайської медицини стверджують, що язик є продовженням серця, тому стежити за його станом необхідно кожному. Є навіть такий вид діагностики стану здоров’я – діагностика за язиком. Радимо час від часу проводити її.



Насправді, невелика кількість нальоту на язиці є у кожної людини. Здоровий язик має рівномірно рожевий колір, є м’яким на дотик (не відчувається жорсткості), його рухи не сковані (до речі, зовнішній вигляд язика залежить ще від пори року і клімату, зокрема у спекотну пору наліт може дещо потовщуватись). На здоровому язику відсутні, звісно, рани, борозенки, він вологий. Всі ці ознаки свідчать про те, що шлунок і вся травна система працюють злагоджено.

Ранковий наліт

Ви, мабуть, не раз помічали, що після сну на язику утворюється наліт, він прозорий, легко зчищається. Це явище є цілком закономірним, оскільки за ніч у порожнині рота відбувається процес інтенсивного розвитку мікроорганізмів, для яких живильним середовищем служать не тільки залишки їжі, а й слина. Зважте, що такий наліт важливо зчищати перед прийомом їжі,тому візьміть за правило кожен ранок починати з чищення язика (навіть якщо зуби ви чистите після прийому їжі, як рекомендують стоматологи).

Який наліт може свідчити про проблеми?

Якщо ж язик покритий товстим шаром білого нальоту, що погано зчищається, залишаючись та виникаючи на язику протягом дня – це може бути ознакою того, що порушена нормальна діяльність деяких систем організму. Також, такий наліт утворюється, коли в організмі наявна вірусна інфекція.

Жовтий наліт свідчить про хвороби печінки, жовчного міхура. Також такі зміни язика можуть свідчити про застій їжі в організмі та проблеми в роботі травної системи.

Нерівномірно забарвлений язик, покритий борозенками – швидше за все є ознакою захворювань шлунково-кишкового тракту. Якщо борозни на язику особливо глибокі, навіть схожі на тріщинки – найімовірніше, у вашій крові підвищений вміст цукру.

Темний, навіть зеленуватий наліт може виникнути при сильному отруєнні ( в тому числі алкогольному).

Наліт на язиці сіруватого кольору говорить про хронічні хвороби шлунку і кишечника (також може свідчити про обезводнення і підвищену кислотність).

Зверніть, також, увагу на локалізацію нальоту. Білий наліт в центральній частині язика – сигналізує про проблеми зі шлунком (з’являється при гастритах, виразках, запаленні дванадцятипалої кишки), а от наліт біля кореня – про ентероколіт (запалення тонкої та товстої кишки). При проблемах з легенями з’являється білий наліт по краях язика (при пневмонії він набуває навіть коричнюватого відтінку), а якщо наліт виникає по краях на задній частині язика – швидше за все в організмі є проблеми із нирками.

Колір язика

До речі, не лише наліт на язику інформує нас про стан здоров’я внутрішніх органів і систем, а й колір самого язика може бути доволі красномовним.

Блідий язик – це, знову ж таки, проблеми з травною системою, а також, дуже блідий, сухуватий язик може бути свідченням анемії, серцевої недостатності.

Яскраво-червоний язик практично завжди вказує на наявність інфекції. А темно-червоний – ознака проблем з нирками, інтоксикації організму.

Кінчик язика – це область серця (її проекція на язику). Тому, червоним він стає під час емоційних потрясінь, збуджень, тривалих стресів.

А от якщо язик червоний по краях – це може говорити про надмірну пристрасть до жирної, пряної їжі, а ще – про споживання алкоголю.

Фіолетовий язик може свідчити про дефіцит вітамінів групи В, а ще він буває у людей, які зазнають хронічного болю (наприклад, у жінок, які мають складні, болючі менструальні цикли).

Якщо ви помітили, що протягом тривалого часу ваш язик має жовтуватий колір – вам варто перевірити печінку, жовчний міхур, а от жовтувата передня частина язика – ознака гепатиту.

Синюшний язик повідомляє про те, що у тканини надходить недостатня кількість кисню, а ще може попереджувати про розвиток захворювань серцево-судинної системи, дисфункцію серця, дихальних шляхів.

На останок хочеться сказати, що дана інформація дається лише для орієнтації, тому, виявивши в себе якусь із перелічених ознак, не варто одразу починати самолікування. У будь-якому випадку зверніться до лікаря, лише він зможе підтвердити ті чи інші ваші здогадки, провести необхідну діагностику та призначити коректне лікування.

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас