Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Як привчити немовля до пляшечки (частина 3)

Як привчити немовля до пляшечки (частина 3)
 

Корисні поради

• Деякі мами помічають, що їх охолоджене або заморожене молоко має злегка мильний присмак. Це через надлишок ферменту ліпази. Багато малюків не звертають на це уваги, але деякі можуть з цієї причини відмовлятися від пляшечки. Кип'ятіння молока перед охолодженням допоможе деактивувати даний фермент і позбутися від мильного присмаку.



• Пропонуйте пляшечку раз або два рази на день в той час, коли всі спокійні і в хорошому настрої. Намагайтеся дати малюкові пляшечку протягом 5-10 хвилин, і цей час не має бути стресовим для крихітки. Щоденна практика і трохи терпіння неодмінно призведуть до того, що з часом дитина прийме пляшечку.

• Дайте малюкові пограти з пляшкою, взяти її в рот, але не обов'язково пити з неї.

• Пропонуйте молочко (суміш) з пляшечки в невеликих кількостях. Навіть кілька ковтків – хороший крок у правильному напрямку. Якщо малюк не випив все, нічого страшного.

• Якщо дитина починає ставати нетерплячою і примхливою через те, що ви пропонуєте пляшечку, заспокойте її і зачекайте хвилин 10, тільки потім пропонуйте груди.

• Нагрійте соску або обмокніть її в теплому молоці.

• Наливайте в пляшечку свіже (не морожене) грудне молоко. Одним діткам подобається тепле грудне молоко, інші ж вважають за краще пити його холодним.

• Спробуйте соску з мінімальною пропускною здатністю. Однак якщо у мами молочко тече інтенсивно, дитині швидше за все сподобається соска з середньою пропускною здатністю.

• Пляшку молока дитина повинна випивати за 15-20 хвилин. Якщо малюк випиває швидше, він не встигає відчути насичення і хоче більше молочка, яке йому насправді не потрібно. Також, якщо немовля п'є дуже швидко, переривайте годування на кілька секунд, щоб він встигав відригувати.

• Якщо ж молочко з пляшки витікає надто повільно, це може дратувати крихітку. Тому постарайтеся підібрати соску, яка буде подобатися малюкові.

Важливо пам'ятати:

- Зберігайте позитивний настрій і не перетворюйте годування з пляшечки на справжню війну.

- Пропонуйте пляшечку, коли малюк злегка голодний. Якщо ви чекатимете, поки він сильно зголодніє, у вас, швидше за все, нічого не вийде.

- Не робіть занадто великі перерви між годуваннями. Батьки часто думають, що якщо немовля сильно зголодніє, воно здасться і візьме пляшечку. Як правило, це так не працює. Малюк не просто упирається, він не розуміє, що він має робити з пляшкою. Тривалі перерви при грудному вигодовуванні обертаються стресом як для дитини, так і для батьків (і до речі, можуть призвести до зневоднення). Дайте чаду час на те, щоб освоїти цей новий навик – пити з пляшечки. Терпіння, практика і наполегливість у підсумку дадуть свій результат.

- Не робіть так, щоб тільки тато завжди пропонував пляшечку. Якщо у нього не виходить, у мами може вийти краще.

- Годування з пляшечки не повинно бути в стилі «все або нічого». Малюк може випити половину молочка з пляшечки, а закінчити годування вашими грудьми. Це вже хороший початок!

Автор: Сальнікова Анна

Попередня частина статті

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас