Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Що робити, якщо розбився ртутний градусник (термометр)?

Термометр

Ртуть — метал сріблясто-білого кольору, у звичайних умовах легко рухома рідина, яка при ударі роділяється на дрібні кульки.

Температура плавлення -38.9 о С. З підвищенням температури випаровування ртуті посилюэться. Пари ртуті дуже токсичні, мають властивість накопичуватися в організмі.

Через свої фізичні властивості металева ртуть при її проливання розбивається на дрібні краплі і розсіюється по приміщенню, легко проникаючи в тріщини підлоги, стін, меблів, підпільний простір і т.д. Поступово випаровуючись, вона отруює повітря в приміщенні.

Так прибирати ртуть не можна

Якщо розбився градусник, і ртуть розкаталася по столу або по підлозі, головне — ретельно прибрати її. Це можна зробити різними способами, але тільки не пилососом. І в жодному разі не намагайтеся витерти її ганчіркою — це призведе лише до розмазування ртуті і збільшенню поверхні випаровування.

А так прибирати треба

У першу чергу Виведіть з приміщення всіх людей, в першу чергу, дітей і людей похилого віку. Відкрийте навстіж всі вікна і максимально ізолюйте приміщення — щільно закрийте всі двері. І захистіть органи дихання хоча б вологою марлевою пов´язкою.

Для збору ртуті приготуйте:

  • банку з щільною кришкою, наповнену водою (або розчином - 2г марганцівки на 1 літр води);

  • звичайну пензлик;

  • гумову грушу;

  • паперовий конвертик;

  • лейкопластир (або липку стрічку — скотч);

  • мокру газету;

  • ганчірку;

  • розчин марганцівки.


    За допомогою пензлика треба зібрати нацбільші кульки ртуті в паперовий конвертик. Потім втяніть в гумову грушу більш дрібні кульки, для збору самих дрібних крапельок підійде лейкопластир. Всю зібрану ртуть помістіть у банку і щільно закрийте її. Очищену поверхню протріть мокрою газетою, а потім обробіть розчином марганцівки (20 грамів на 10 літрів води) або мильною-содовим розчином (400 грамів мила і 500 грамів кальцинованої соди на 10 літрів води). Якщо ви наступили на ртуть — вичистіть та промийте міцним, майже чорним розчином марганцівки підошви взуття.

    Після того, як ртуть буде зібрано, зателефонуйте в місцеву службу порятунку (там підкажуть що робити далі, куди везти, а може бути — і самі заберуть).

    Ні в якому випадку не виливайте ртуть у каналізацію!

    Телефони екстрених служб


  • Файли для завантаження

    Цікавий матеріал для вас