Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Граємо з пластиліном – зміцнюємо дитячі ручки

Граємо з пластиліном – зміцнюємо дитячі ручки
 

Грати з пластиліном весело, і більшості діток такі творчі ігри дуже подобаються. Але чи замислювалися ви колись над тим, наскільки корисним може бути пластилін для розвитку дитячих ручок, їх координації та сили? Надалі такі ігри допоможуть дитині швидше освоїти малювання і письмо.



Насправді ігри з пластиліном не обмежуються одним лише ліпленням – розвиваючих і веселих занять з ним можна придумати безліч, і кожне з них буде неймовірно корисним для дитини. Отже...

Як грати з пластиліном?

- Стискати і місити: Це заняття допомагає зміцнити м'язи кисті, пальців та передпліччя. Ви можете дати дитині кілька кольорів пластиліну або шматочок безбарвного (білого, бежевого) пластиліну і вкласти всередину нього трохи харчового барвника. При стисканні, жмаканні і вимішуванні даної пластилінової маси, вона буде змінювати колір – дитині це довго не набридне. Також в якості альтернативи ви можете використовувати тісто.

- Тикати і щипати: Таке заняття з пластиліном дуже корисне для зміцнення дитячих пальчиків. Просто зкомкайте пластилін, і нехай малюк його тикає пальчиками, роблячи поглиблення, і щипає, як йому заманеться.

- Розкочувати: Катання з пластиліну тонких паличок і розкочування його качалкою зміцнює м'язи кистей і рук, а скочування пластиліну в кульку допомагає розвивати різні дії рук і робити їх більш координованими.

- Тиснути: Не давайте дитині кожен раз інструменти для гри з пластиліном. Важливо, щоб малюк навчився робити плоскі форми з пластиліну своїми руками – це також розвиває і зміцнює дитячі ручки, а також дуже добре впливає на їх координацію.

- Різати: Розрізання пластиліну пластиковим ножем або парою безпечних дитячих ножиць допомагає скоординувати роботу рук і навчитися користуватися такими важливими предметами щоденного побуту.

- Штампувати: Гумовими дитячими печатками можна користуватися не тільки на папері – чому б не залишити гарні відбитки на теплому м'якому пластиліні? З цією ж метою можна використовувати будь-які предмети з рельєфною поверхнею. Робота з формами і фігурками, а також розумовий процес, як правильно розмістити їх на пластиліні, допомагає навчитися приймати рішення і вирішувати проблеми.

- Ліпити: Ліплення з пластиліну вимагає різних технік роботи з даним матеріалом і дарує безліч можливостей для розвитку навичок планування, вирішення проблем і посидючості. Як зробити так, щоб готова пластилінова фігурка стояла і не падала? Як краще прикріпити лапку тварині? Так не виходить, як ще можна спробувати?

Уява: Крім дрібної моторики і сили пальчиків, кистей і рук, ліплення з пластиліну дарує дитині необмежений потенціал для ігор на уяву.

Звичайно ж, всі ці заняття можна проводити не тільки з пластиліном, а й іншими пластичними речовинами – наприклад, глиною або солоним тістом. Це допоможе сильніше зацікавити дитину такими творчими і неймовірно корисними розвиваючими іграми.

Автор: Сальнікова Анна

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас