Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Чи справді така шкідлива побутова хімія?

Чи справді така шкідлива побутова хімія?
 

В погоні за ідеальною чистотою ми змітаємо з полиць найпопулярніші та найефективніші на нашу думку (і на думку реклами) чистячі і миючі засоби. Але чи завжди ці супер-засоби є безпечними для нас? В цьому ми не можемо бути впевнені, тим не менше вже слабо уявляємо собі, як помити, наприклад, посуд, не використовуючи побутової хімії, або як ретельно почистити ванну без відповідного засобу.



Проте життя, як кажуть, йде по спіралі, і часто нове – це добре забуте старе. Тож і «мода» на прибирання без використання побутової хімії, яка має під собою цілком логічне обґрунтування і здоровий глузд – впевнено входить в наше життя. Ми починаємо звертатися до засобів наших прабабусь, і перед генеральним прибиранням своїх осель замість десятків різнокольорових баночок все частіше обзаводимось ганчіркою, содою, гірчичним порошком та чистою водою.

Небезпека!

Серед найбільш популярних і небезпечних хімічних речовин, які можна зустріти у складі різноманітних мийних-пральних засобів – аніонні ПАР (поверхнево-активні речовини), хлор, фосфати, феноли, гіпохлорит натрію , формальдегід. Всі ці речовини справді небезпечні для нашого здоров’я.

Зокрема, дуже агресивними є вже згадувані ПАР, які можуть стати навіть причиною порушень роботи імунної системи, викликають алергічні реакції, гострі хвороби легенів, нирок, печінки. А найгірше те, що ці поверхнево-активні речовини мають здатність накопичуватись в нашому організмі, запускаючи процес інтоксикації. Найбільше ПАР утримуються на випраних речах із натуральних тканин.

Ще один ворог нашого здоров’я, який підстерігає нас у побутовій хімії – хлор. Ця хімічна речовина здатна викликати захворювання серцево-судинної системи, гіпертонію, атеросклероз, провокувати різні алергічні реакції. Якщо після прибирання із використанням засобів, що містять хлор ви відчуваєте головний біль і запаморочення, нудоту – все це може бути наслідком вдихання токсичних парів.

Фосфати – термін, який лякає багатьох. І не даремно. Проникаючи через шкіру і слизові оболонки, вони можуть не лише дуже сильно пересушувати їх, а й призводити до порушень властивостей крові, і навіть розвитку ракових клітин.

Переходимо на віник і ганчірку?

Так що, спитаєте ви, повністю відмовитись від побутової хімії? Ідеально – так, реально - постарайтесь до максимуму обмежити використання різноманітних миючо-чистячих засобів із сумнівним складом. А також, навчіться перед їх покупкою ретельно вивчати етикетку, знайомлячись зі складом засобу. Лише тоді ви можете бути впевнені, що вашому здоров’ю та здоров’ю ваших близьких нічого не загрожує.

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас