Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Як правильно вживати таблетки

Як правильно вживати таблетки

Чи знаєте ви, що те, як вживати і запивати таблетки - має велике значення для лікувального ефекту. Адже активні речовини в препаратах, можуть змінювати свою активність під час контакту з неорганічними солями, кислотами, лугами, які містять деякі напої, в тому числі вода. Саме тому на pH води треба зважати і контролювати його, а запивати препарати потрібно лише очищеною, відфільтрованою водою (не з-під крана).



Щодо антибіотиків, аби підвищити їхню ефективність і уникнути шкідливого впливу на нирки, більшість антибіотиків приймають перед їдою, або між прийомами їжі. Також, для більшості видів антибіотиків важливо не потрапляти в шлунок разом з їжею. Щодо того, чим запивати антибіотики - саме лужною водою. Також, протягом усього лікування варто споживати лужну воду, адже це не тільки підвищить ефективність лікування, а й захистить ваші нирки – в лужному середовищі антибіотик легко виходить, не утворюючи камені в нирках.

А от ферментні препарати запивайте кислою водою. Пребіотики – нейтральною, або кислою (пребіотики також вживають перед їдою). Так само, перед їдою варто вживати жовчогінні препарати, але запивати їх варто невеликою кількістю лужної води (це також посилить виділення жовчі).

Протиалергійні препарати запивайте тільки лужною водою, кисла значно знизить лікувальний ефект, що може призвести до ускладнень алергії.

Полівітамінні препарати можна запивати власне кислою водою, або навіть кислими соками. Натомість відхаркувальні засоби, препарати для зниження артеріального тиску, серцеві препарати запивайте навпаки лише лужною водою.

Препарати заліза запивайте кислою водою - покращить засвоєння заліза. А препарати кальцію краще запивати лужною водою. Засоби проти печії не можна запивати кислою водою – це знизить їх ефективність.

А от запиваючи препарати чаєм, або кавою, ви ризикуєте спровокувати не той ефект, якого очікуєте від прийому тих чи інших ліків. Через вміст кофеїну ці напої посилюють дезінтоксикаційну функцію печінки, тобто значна доза препарату буде зруйнована в печінці. А дубильні речовини, які присутні в чаї, несумісні з багатьма препаратами, в тому числі з серцевими.

Якщо ж вам треба запити препарат мінеральною водою – звертайте увагу на рівень pH і на мінералізацію. Надто висока мінералізація може сповільнити засвоєння препаратів.

А якщо йдеться про «кольорову» мінералку – вона можете викликати досить непередбачувані реакції організму на прийом препарату через вміст хімічних речовин: барвників, ароматизаторів.

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас