Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Догляд за дитячим взуттям

Догляд за дитячим взуттям

Догляд за дитячим взуттям має ті ж премудрості, що і догляд за дорослим. Існують основні правила, характерні для всіх видів взуття, будь то шкіряні черевики або валянки.

Взуття слід сушити при кімнатній температурі вдалині від опалювальних приладів. Викиньте колись популярні електричні вставки для просушування, ніколи не сушіть чоботи на або під батарею. Навіть валянки псуються від впливу високих температур, а мембранне взуття взагалі приходить в непридатність. Щоб гарненько просушити зсередини, можна набити його газетою.

Чистити дитяче взуття Кідшоп - дитячий інтернет-магазин, рекомендує відразу після прогулянки, щоб реактивні солі і бруд якомога менше діяли на поверхні.

Не можна обробляти, заздалегідь не очистивши його. Дуже поширена помилка – швиденько обтерти чоботи губкою-блиском, паралельно стираючи бруд або «залити» кольоровим спреєм. В результаті бруд залишиться під шаром крему, частинки піску подряпають поверхню.

Щоб взуття служило довго, слід правильно його одягати, використовуючи «ложку», щоб не деформувати задник. Залучайте дитину до догляду за дитячим взуттям з малого віку. Малюкам буде цікаво робити те ж саме, що і мама.

Шкіряне взуття

Основною проблемою шкіряного дитячого взуття є те, що зазвичай в області носка відбувається стирання фарби. Дитина, особливо та, яка тільки почала ходити, ще не в змозі контролювати правильність своєї ходи, часто затинається, залазить в небезпечні (для взуття) місця, катається з гірок... Спробуйте активно провести час в своїх шкіряних чоботах, напевно з них також швидко злізе фарба. Вирішити цю проблему можна тільки шляхом придбання крему або спрея в колір взуття. Нанесіть крем на поверхню, дайте йому увібратися (чим довше, тим краще, можна навіть залишити на ніч) і відполіруйте шерстяною ганчірочкою (м'якою щіткою).

Змиваючи з черевиків бруд, протирайте їх вологою ганчірочкою. Від впливу води шкіра дубіє і псується. Терти варто теж акуратно, щоб не подряпати поверхню.

Замшеве взуття

Звичайно, дитяче замшеве взуття – явище рідкісне через його непрактичність. Проте, воно стильно і ефектно виглядає, і дівчинка-старшокласниця цілком може попросити у батьків купити замшеві чобітки. Приготуйтеся витратитися на супутні товари для догляду – спеціальну щіточку, вологовідштовхувальний спрей і фарбу для замші (також у формі спрею). Багато батьків думають, що взуття із замші – гроші на вітер, воно тут же прийде в непридатність, втратить вигляд. Однак, можемо вас з упевненістю запевнити, якщо охайно носити і ретельно доглядати, замшеве взуття може виглядати гідно протягом багатьох сезонів. Засоби догляду за замшею дуже економічні. Не варто боятися купувати замшеве взуття, особливо якщо цього вимагає юна модниця чи модник.

Нубук

Нубук – це натуральна шкіра зі спеціальною обробкою. Вироби з нубуку дуже ніжні, але при належному догляді можуть служити досить довго, не втрачаючи при цьому зовнішньої привабливості. Чистять взуття з нубуку сухою щіткою, попередньо слід просушити. Чистити мокре взуття не можна – бруд розмажеться по поверхні і вбереться в шкіру ще сильніше. Існують спеціальні гумові щітки. Очистивши поверхню черевика, можна видалити плями від реагентів, злегка потерши їх вологою ганчіркою. Після слід нанести спрей-фарбу, а потім водовідштовхувальний засіб.

Лакове взуття

Також, рідкісний гість у арсеналі дитячого взуття (за винятком хіба що парадних туфель у дівчаток). Лакове взуття дійсно дуже обмежене в носінні. При температурі нижче -10 і вище +25 градусів взагалі не можна носити. Воно дуже примхливе. Протирають лак вологою ганчіркою, знову ж таки, уникаючи старанності, щоб не подряпати застосовують спеціальні засоби догляду за лаковою шкірою (креми, поліролі, аерозолі).

Валянки

Прати валянки неможна. Від цього вони дубіють і втрачають форму. Після прогулянки з валянок треба струсити бруд, протерти вологою ганчіркою, а після того, як вони висохнуть – жорсткою щіткою. Можна використовувати жорстку сторону щітки для чищення замшевого взуття. При зберіганні валянок покладіть в мішечок засіб від молі, так як вироби з натуральних матеріалів – улюблені ласощі цих комах.

Гумові чоботи

Гумові чоботи миють теплою водою з милом. Можна протирати ганчіркою з декількома краплями гліцерину для додання блиску.

Взуття з текстилю

Перевірте ярлички, можливо таку пару взуття можна і випрати, навіть в пральній машині. Якщо не можна, мийте губкою з милом, ретельно затираючи плями. Обробляти текстиль можна спеціальними засобами, в основному спреями, які освіжають колір, захищають від впливів навколишнього середовища.

Для чищення взуття зі шкіри, велюру, замші, нубуку, синтетики і текстилю існують спеціальні піни-очищувачі. Вони м'яко і ефективно впливають на поверхню, видаляючи при цьому білі розводи і бруд.

Сноубутси

Сноубутси невибагливі. Вони не бояться вологи – тому сміливо миємо їх теплою водою з милом зовні і прасуємо вкладиш-валянок. Можна навіть в пральній машині в режимі «Вовна» і температурі не вище 30 градусів.

Крокси (пляжне взуття)

Догляд за кроксами найдемократичніший – просто миємо їх в прохолодній воді, можна з милом. Якщо вони сильно забруднилися, використовуйте м'яку щітку. Гаряча вода, та й взагалі вплив високих температур протипоказані для кроксів. Це призводить до деформації взуття.

Унти

Унти – це хутро. Нікому не спаде на думку чистити свою шубу якимись засобами або мити в воді. Тому очищаємо унти щіткою від налиплого бруду. При сильних забрудненнях віддаємо в хімчистку.

Догляд за мембранним взуттям

Мембрана – матеріал примхливий. Якщо доглядати за таким взуттям неправильно, воно швидко втратить свої властивості. Для початку згадаємо принцип роботи мембрани. Мембрана знаходиться між утеплювачем і зовнішнім покриттям черевик. Існують два види мембрани (порова та безпорова), але працюють вони за одним і тим самим принципом – виводять вологу назовні. Проте назад вона не потрапляє, оскільки пори мембрани настільки малі, що не пропускають молекули води.

Основне правило – не можна сушити гарячим повітрям. Якщо сушити мембрану поблизу опалювальних приладів, вона розплавиться. Також, погіршують властивості такого виду взуття постійні забруднення. Вони утворюють на поверхні плівку, забивають пори мембрани і перешкоджають нормальному функціонуванню. Згубно впливають на мембрану і хімічні сполуки, солі-реагенти, присутні у вуличному бруді. Тому чистка мембранного взуття після прогулянки – обов'язкова.

Як чистити

Миють мембранне взуття теплою водою, протирають м'якою щіткою або ганчіркою. При сильному забрудненні можна використовувати мило, тільки не господарське, тому що воно занадто агресивне. Перед тим, як одягти взуття, його слід добре просушити. Волога поверхня перешкоджає циркуляції повітря, якщо на морозі вона покриється кіркою льоду і мембрана перестане працювати.

Взагалі, доглядати за цим взуттям потрібно в залежності від того, з якого матеріалу виконаний верх. Найчастіше – це текстиль або нубук. Ці матеріали мають гарну пропускну спроможність. Сушити мембранне взуття можна так, як і звичайне – набивши зсередини газетою.

Використання вологовідштовхувальних засобів – обов'язкова умова. Вони повинні бути призначені спеціально для виду мембрани – порової або безпорової (Gore-tex або Sympatex). Спреї досить економічні, ними не потрібно користуватися кожен день, достатньо обробляти поверхню раз на тиждень.

Джерело: Кідшоп - інтернет-магазин дитячих товарів в м.Київ

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас