Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Навчальні ігри для хлопчиків та дівчат

Навчальні ігри для хлопчиків та дівчат

Всі батьки хочуть, щоб їхні діти були розумні, кмітливі, уважні. І рано чи пізно постає питання про те, які методики, ігри найкраще використовувати для розвитку улюбленого малюка. Скажемо відразу, їх існує величезна безліч, є маса літератури на цю тему. І я не хочу змагатися з експертами в цій темі. Та все ж хотілося б трохи розповісти Вам про захоплюючі для дитини вправи на розвиток мислення, пам'яті, уяви, уваги, мови і самоконтролю, які ви можете виконувати разом з дитиною в будь-який зручний час у ігровій формі.

Розвиток мислення з іграми

Приклади вправ на розвиток різних видів мислення:

1. Розподіл на групи. Дорослий називає слова, які можна віднести до різних груп. Наприклад: «Акула, лев, кішка, щука, слон, карась», дитина повинна назвати окремо групу тварин, окремо групу риб.

2. Рішення логічних задач. Наприклад, такої: «Дві дівчинки, Катя і Оля, малюють. Одна малює будиночок, а інша – замок. Оля малює замок. Що малює Катя?». Це один з найпростіших варіантів, в подальшому завдання можуть ускладнюватися. Для прикладу можна виділяти час на онлайн ігри для дівчат, за цим посиланням ви знайдете цікаві та навчальні ігри.

3. Ігри в «Холодно – гаряче». Дорослий ховає предмет, дитина повинна задавати питання так, щоб скоротити територію пошуку.

4. Гра «Захований предмет». Дорослий ховає або загадує предмет. А дитина повинна вгадати його, за допомогою навідних запитань. Починаючи від більш загальних і переходячи до більш конкретних.

5. Гра «Хто ким був?». Приклади: кішка була кошеням, півень – курчам, можливий і зворотний варіант «Хто ким буде?».

6. Розгадування загадок. Важливо, щоб дитина не просто запропонувала свою відповідь, але і обґрунтувала її.

Важливо розвивати такі розумові процеси, як синтез інформації, порівняння, класифікація, узагальнення, аналіз. Ось кілька вправ, які можуть вам допомогти в цьому:

Для розвитку здатності до узагальнення. Дорослий називає кілька предметів, а дитина повинна назвати їх одним словом. Наприклад: «Роза, лілія, ромашка, що це?». Для розвитку здатності до класифікації можна пограти з дитиною в гру «Їстівне – неїстівне». Для розвитку здатності до аналізу підійде така вправа. Дорослий описує різні властивості предмета, але не називає його, дитина повинна зрозуміти, про який предмет ідеться, і назвати його. Для розвитку здатності до порівняння предметів або явищ, дитині пропонують назвати, чим схожі два предмети і чим відрізняються.

Розвиток пам'яті

Починати вправи найкраще з розвитку у дитини здатності представляти зоровий образ, відповідний конкретному слову. Дитині дається папір і олівці, дорослий називає слова, які дитина повинна намалювати. Починають з простих слів: «квітка», «будинок», «кішка», поступово ускладнюючи завдання, з переходом на менш конкретні образи, наприклад: «ароматна квітка», «грайлива кішка», «затишний будинок».

Після того, як дитина навчиться довільно викликати зорові образи, у відповідь на словесні поняття, рекомендується перейти до вправ на концентрацію уваги. Запропонуйте дитині для запам'ятовування картки з рядами предметів. Перший етап – запам'ятовування окремих рядів, другий – запам'ятовування всіх рядів одночасно. Розвиток асоціативної пам'яті. Дорослий дає дитині кілька слів, які спочатку потрібно об'єднати в групи, а потім придумати історію, яка б їх пов'язувала. Після освоєння цієї вправи можна перейти до складнішого завдання: спробувати асоціативно об'єднати слова, які ніяк не пов'язані між собою, так звані «нелогічні асоціації», наприклад «сонце», «машина», «жираф». Для запам'ятовування текстів підійде наступна методика: текст розбивається на складові частини, складається план тексту, акцентується увага дитини на основних моментах, потім розглядаються його деталі. Заключний етап: обговорення особистих вражень дитини від тексту і відповіді на питання. Кілька ігор на розвиток пам'яті допоможуть зробити ваші заняття з дітьми більш цікавими і ефективними, дивіться корисні онлайн ігри на www.games-girll.com.

Гра «Фотоапарат». Дитині пропонується кілька карток з картинками, кожну з яких вона може розглядати протягом 30 секунд ( «фотографувати»), а потім повинна буде намалювати («зробити фотографії»).

Гра «Опиши предмет». Можна грати удвох, проводячи гру у формі змагання. Вибирається добре знайомий предмет, потім по черзі потрібно називати якісь відмінні властивості предмета. Виграє той, хто останнім називає якусь властивість.

Гра «Маріонетка». Дорослий - «ляльковод» - веде дитину, у якої зав'язані очі, в повній тиші по нескладному маршруту, потім дитина повинна повторити маршрут, самостійно пройшовши його з відкритими очима.

Всі ці ігри і вправи будуть ефективні, якщо дитина має можливість повноцінно відпочивати, займатися посильними фізичними навантаженнями, часто бувати на свіжому повітрі, правильно харчуватися.

Пам'ятайте, що починати тренувати пам'ять дитини потрібно не в школі, а в дошкільні роки, тоді навчання буде приносити задоволення і результат.

Розвиток уваги

Ось кілька ігор, які дозволять вам розвивати увагу дитини.

Гра «Вгадай слово». Грають кілька людей, один гравець виходить (ведучий), інші загадують слово. Це має бути іменник, наприклад слово «будинок», ведучий повинен його вгадати, за допомогою підказок, причому підказувати йому можуть тільки три людини, та й то не прямо, а опосередковано. Для того щоб вгадати першу букву, в нашому випадку – це буква «б», ті, хто підказує, називають кожен по слову, в якому є буква «б». Наприклад, один говорить «бабуся», другий «булка», а третій «корабель» - трохи зусиль, і перша буква вгадана. Потім переходять до наступної букви і так далі, поки не буде вгадано все слово.

Гра «Виключення». Дорослий називатиме, припустимо, рослини, дитина повинна уважно слухати, і як тільки серед рослин буде названо тварину, вона має підстрибнути.

Гра «Що змінилося?». Для гри необхідно 5-6 дітей. Вибирають одну дитину, вона «водить». Ведучий протягом 1 хвилини розглядає дітей, потім відвертається або виходить з кімнати. Хтось із дітей змінює щось в одязі, а ведучий повинен зрозуміти, що змінилося.

Гра «Цифри-фігури». Ця гра на вчить виконувати одночасно кілька справ. Дорослий називає кілька цифр (3-4) і при цьому показує картинки з геометричними фігурами. Дитина повинна запам'ятати і назвати і цифри, і фігури.

Щоб поліпшити концентрацію уваги можна виконувати різні завдання за наведеним зразком. Наприклад, домалювати візерунок. Початок візерунка дано як зразок, а всі компоненти візерунка повинні повторюватися.

Вправа на обсяг уваги. Дорослий дає дитині завдання малювати трикутники, а сам, коли дитина малює, плескає в долоні. Дитина повинна намалювати якомога більше трикутників і назвати кількість ударів. Добре розвивають увагу картинки, на яких потрібно знайти певну кількість відмінностей.

Кілька порад батькам:

- Під час занять, то не будьте відстороненим глядачем, беріть активну участь в іграх, демонструйте свої емоції;

- Коли даєте інструкцію дитині, подбайте про те, щоб вона була конкретною, зрозумілою і послідовною;

- Завдання повинні підбиратися так, щоб дитині було цікаво, тобто вони повинні трохи перевершувати вміння дитини на даний момент;

- Не дорікайте дитину за неуважність і не порівнюйте її з іншими дітьми, а просто допоможіть їй розвинути власну увагу... і її успіхи вас здивують!

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас