Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Як навчити дитину писати

Як навчити дитину писати

Діткам дуже подобається навчатися новим навичкам, і письмо може стати однією з них. Для батьків же, як навчити дитину писати – одне з найскладніших питань. Як правило, перші спроби діточок щось написати трапляються в дошкільному віці - це той час, коли вони активно розширюють свій словник і починають розуміти значення букв, цифр та інших символів. Також вони бачать, як оточуючі постійно щось пишуть, і хочуть наслідувати дорослим. В цей час ви можете помітити, як малюк починає малювати зигзаги або імітувати почерк.

Як підготувати дитину до письма

Навчити дитину писати не так вже й легко. Це не просто вкласти ручку в руку малюка і показати, як пишуться літери. Крихітці знадобиться багато практики, але ви, звичайно ж, можете допомогти.

1. Слідкуйте за поставою дитини. Коли дітки вчаться писати, їм може бути складно тримати одночасно і папір, і ручку. Щоб полегшити цей процес, почати можна з письма на мольберті або похилій поверхні, як дитяча парта Меалюкс – вони стимулюватимуть дитину і зберігати поставу, і правильно тримати ручку.

2.  Зміцнюйте дитячі ручки. Це неймовірно важливо, і найкращий спосіб розвивати і зміцнювати руки – давати дитині писати, малювати і риозмальовувати стільки, скільки вона може. Запасіться різними канцтоварами, а також інструментами для творчості, щоб малюк сильніше був зацікавлений в творчих заняттях. Також корисною буде робота з пластиліном і дитячими ножицями, ножем.

3.  Вчіть дитину правильно тримати ручку, олівець. Щоб полегшити процес навчання даному навику, для початку давайте малюкові маленький олівець, так як його легше тримати. Тримати ручку або олівець потрібно великим і вказівним пальцями, поклавши його на середній палець. Якщо дитина тримає олівець трьома пальцями, це теж нормально. Найскладніше навчати дитину-лівшу, так як вона буде закривати рукою те, що пише – в цьому випадку привчайте дитину тримати ручку вище, ніж зазвичай.

4. Купіть дитині прописи. Малюкові потрібно багато практикуватися, і прописи допоможуть в цьому! Ви можете купити або скачати безкоштовно прописи для будь-якого віку і будь-якої складності.

Вчимо дитину писати: проста техніка навчання

Напишіть слово, а дитина нехай дивиться, як ви це робите. Потім напишіть це ж слово точками або тонкими лініями, і нехай дитина обводить його по вашому «шаблону». Коли у малюка почне виходити, попросіть його написати це ж слово самостійно, використовуючи написане вами як зразок. Перевірте роботу, щоб всі букви були написані правильно. Якщо десь дитина помилилася, відразу ж поправте її – поясніть м'яко і зрозуміло, що у цієї букви, наприклад, паличка повинна бути не такою довгою. Малюків краще виправляти відразу ж – так їм простіше запам'ятати.

Заохочуйте і нагороджуйте дитину за успіхи, наприклад, цукеркою або красивою наклейкою. Якщо дитина буде постійно практикуватися з ентузіазмом, вона швидко навчиться писати.

Автор: Сальнікова Анна

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас