Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Коли і як розповідати дитині про державну символіку

Коли і як розповідати дитині про державну символіку

Усе починається з малого, і патріотизм не виняток. Щоб у дорослому віці людина не ставилася до державної символіки України, як до формальності, треба, щоб вона знала про них з дитинства. І не просто знала, а любила усім серцем. Це, до речі, не складно, і не обов’язково щодня прокидатися під звуки гімну та перетворювати вишиванку на повсякденний одяг.



Знайомити малюків з гербом, гімном та прапором України рекомендовано у старшому дошкільному віці. Але пояснити, що синьо-жовте полотно є символом нашої держави можна й раніше. Головне, щоб дитина добре знала кольори.

Виховуємо патріота: підготовчий етап

Бесіда про символіку може бути проведена батьками, вихователькою у садочку або викладачем розвиваючої студії. Є кілька умов, які зроблять її результативною:

• Це має бути не перша бесіда на тему Батьківщини. Малюк повинен знати, що таке країна взагалі і Україна зокрема, мати уяву про козаків, вишиванку, народні звичаї;

• Якщо підготувати нудну лекцію, швидше за все ця тема назавжди залишиться для них нудною;

• Варто підготувати наочний матеріал: картинки, слайди, розмальовки, пазли. Не лише увімкнути гімн, а й прочитати вірші чи розучити пісні, присвячені цій темі;

• Обов’язковий момент — елемент гри, саме через нього діткам найлегше пізнати світ. Це може бути естафета з прапором, народна гра «Подоляночка» і т.д.;

• Треба ввести діалог: ставити питання слухачам та дати їм можливість уточнити незрозумілі деталі;

• Розповідь має вестися державною мовою.

Просто про складне: як познайомити з державною символікою у доступній формі

знайомство дитини з державною символікою

Не варто сподіватися, що дитина 3-7 років гарно засвоїть історичну довідку. Усьому свій час, і щоб не відбити бажання дізнаватися більше про рідну землю змалку, треба вибрати доступну форму. Із прапором України це зробити нескладно. Малечі досить знати, що жовтий — це символ поля з пшеницею, достатку, а синій символізує небо, мир.

Тризуб — символ, більш складний для сприйняття. Навіть дорослі науковці не можуть зійтися на одній думці щодо його значення. Розповідь для найменших варто починати з того, що три — непросте число, недарма у казках три брати й три богатирі. У ньому поєднано три елементи: Мати, Батько і Дитина. Це найдоступніше пояснення для дошкільнят. Першокласникам можна запропонувати знайти заховане слово «Воля», а підліткам будуть цікаві й усі інші версії.

Головну пісню України треба навчитися слухати правильно, стоячи, з рукою на грудях, без сміху. Ця звичка залишиться на все життя.

Не історія, а сучасність

знайомство дитини з державною символікою

Важливо пов’язати минуле з сучасністю, показати, як шанобливо ставляться до національної символіки відомі спортсмени, державні діячі. Наприклад, для чотирирічного хлопчика улюблений футболіст, який натхненно виконує гімн на полі, виглядає переконливіше, ніж найкращий симфонічний оркестр.

Не можна розповісти один раз і більше не згадувати про символи Батьківщини. Повага до них має проявлятися під час кожної згадки, а бесіди проходити на усі державні свята. І все ж таки, основна задача батьків та вихователя — не допомогти завчити на пам’ять значення гербу та слова гімну, а створити відповідне ставлення до них. Єдиний спосіб це зробити — самому щиро ними захоплюватися, адже фальшивий патріотизм малюки відчують з першого слова.

За матеріалами pustunchik.ua

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас