Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Про користь дитячих розмальовок

Про користь дитячих розмальовок

Кожні батьки знають, що розфарбовування картинок для дітей – це не тільки цікаво і захоплююче, але і дуже корисно. Розмальовки – це відмінна можливість для дитини творити, пізнавати світ і розвиватися одночасно. А знаєте, в чому ще полягає їхня користь, і з чого почати вчити малюка розфарбовувати різні картинки ?! Про це і поговоримо далі.



У чому користь

Процес розфарбовування грає величезну роль у формуванні багатьох навичок, основним з яких, безумовно, є розвиток дрібної моторики і зорово-рухової координації у дитини. В процесі прикрашання картинок, починаючи від великих деталей, і закінчуючи найменшими, дитина вчиться правильно тримати ручку, олівець, і акуратно заповнювати ділянки кольорами, не виступаючи за лінії.

Чому це важливо? Як показує практика, ті діти, які більше розфарбовували розмальовки, менше втомлюються від письма в початкових класах школи, а також виробляють красивіший і акуратніший почерк.

Крім того, вибираючи кольори і комбінуючи їх в творчому процесі розфарбовування, у дітей формується художнє сприйняття і творче мислення, а необхідність ретельно розфарбовувати кожну деталь виховує дисциплінованість, акуратність, посидючість (виконувати монотонну роботу тривалий період часу) і наполегливість в плані необхідності доводити кожне розпочату справу до кінця.

З чого почати розфарбовування картинок

Першу розмальовку можна запропонувати дитині вже в 2 роки, при цьому вона повинна складатися всього із 2 деталей. При чому починати краще з фарб і пензлика – це простіше для дитини, і результат її неодмінно порадує. Для початку візьміть розмальовку, підготуйте 2 баночки з фарбами і пензлик, зануривши кисточку в фарби, покажіть малюкові, як правильно це робити, і що в результаті може вийти. Потім дайте йому спробувати, можливо, спочатку потрібно буде трохи підтримати його ручку. Не варто з самого початку очікувати неперевершеного результату, але малюки швидко вчаться і незабаром дитина призвичаїтися правильно тримати пензлик і не виходити за зовнішні лінії контурів.

Коли малюк освоїть свій перший інструмент, можна запропонувати складніші картинки – вже з кількома деталями або фарби замінити олівцями. Не варто після фарб переходити на фломастери – так, малювати ними простіше, і вони яскравіші, тому після них мало хто з дітей із задоволенням переходить до олівця, але ж саме розфарбовування олівцями здатне натренувати ручку крихітки як слід і підготувати до письма.

Якщо ваш малюк відмінно справляється з різними картинками і без проблем може хоч годинами малювати олівцями, тоді можна трохи ускладнити завдання, запропонувавши дитині не просто зафарбувати певні ділянки картинки, а заштрихувати певні ділянки рівномірними лініями з нахилом в одну або іншу сторону, акуратно обвести або домалювати картинку – це буде відмінним тренуванням перед школою. Головне – слідкуйте, щоб з самого початку дитина правильно тримала олівець і рівну спинку.

Завантажити розмальовки ви можете тут - http://childdevelop.com.ua/worksheets/tag-coloring

Автор: Сальнікова Катерина

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас