Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Страх дошкільника перед школою: як з ним впоратися?

Страх дошкільника перед школою: як з ним впоратися?
 

Вступ малюка до школи – важлива віха в його житті, і потенційно складне випробування для маленького дошкільника. Та й для вас теж. Дитина ходила в садок, де всі завдання проводяться в ігровій формі, потрібно лише вміти сидіти на одному місці. Але тут очікуються зміни, і їй доведеться по-справжньому працювати. А плюс до всього, ще й абсолютно нові вчителі та діти, з якими доведеться налагоджувати стосунки.



Ви напевно думаєте: «Хіба мій малюк ще вчора не був зовсім крихіткою?», «Як він впорається з новим шкільним життям?». Всі ці страхи батьків, а також переживання самих дошкільнят перед такими важливими змінами є цілком нормальними, і навіть цілком собі переборними. Ви, звичайно ж, перш за все повинні вести себе спокійно, щоб дитина не переживала ще більше. Також в ваших силах підготувати її до першого навчального року і звести її страхи і переживання до мінімуму. Що можна зробити?

Рушайте на передшкільний шопінг разом. Напевно перед першим навчальним роком вам доведеться купити своєму майбутньому школярику багато всього. Підключіть до цього процесу дитину, адже хто з дітлахів не любить обновки? Ви можете разом вибирати шкільні речі і приналежності онлайн або відправитися на ринок або по магазинах. Напевно красиві канцтовари і речі змусять малюка з нетерпінням чекати того дня, коли ними можна буде скористатися.

Зробіть невідоме відомим. Можливо, дитина перелякана школою, тому що не уявляє, як це буде. Так розкажіть їй! Приводьте максимум прикладів з того, що вона вже знає: на уроках ти теж будеш малювати і співати пісеньки, вчити віршики, як в садку; ти зможеш подружитися з дітьми твого віку, як і у нас у дворі; щоранку я буду збирати тобі в школу смачний перекус.

Пограйте в школу. М'які іграшки і ваш малюк можуть бути учнями, а ви – учителем. Проведіть урок, і нехай дошкільник вчиться уважно слухати протягом усього заняття. Крім того, так у нього буде уявлення, чого можна очікувати від школи. А щоб такі заняття не набридали малюкові, дайте і йому повчити вас з іграшками.

Сходіть до школи на екскурсію. Нехай майбутній школяр побачить школу і клас, в якому буде вчитися. Добре, якщо у вас є можливість заздалегідь познайомитися з класним керівником і іншими вчителями, можливо, навіть з кимось із дітлахів, з якими дитина буде вчитися. Так страх перед школою практично зникне.

І, звичайно, крім усього іншого зберігайте позитивний настрій. Навіть якщо ви переживаєте, не показуйте цього дитині – якщо ви будете вести себе з нею так, ніби тут переживати нема чого і все буде добре, майбутній першокласник теж буде в це вірити (а, можливо, в це повірите і ви).

Автор: Сальнікова Анна

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас