Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Сім´я в очікуванні дитини: ставлення чоловіка до вагітності

Ставлення чоловіка до вагітності

Звістку про вагітність різні родини сприймають зовсім по-різному. Одні пари плачуть від щастя, інші завмирають від несподіванки, треті беруть «тайм-аут» для обмірковування цієї новини. Поступово всі звикаются з цією новиною, з однією лише різницею - через 9 місяців у Вас з´явиться новий член родини.

Очікування дитини жінкою зазвичай відбувається просто і легко: вона цілими днями відчуває нове життя, яке в ній розвивається, ворушіння - спочатку легкі та ледь вловимі, ніби «рибка проплила», а потім все більш впевнені й рішучі штовхання маленької людинки, що затишно влаштувалася в безпечному містечку ... Все це допомагає жінці звикнутися з думкою, що вона незабаром стане мамою.

Чоловіку часто приходиться важче. І багатьох вагітних жінок хвилює питання: як чоловік ставиться до вагітності жінки? Або як допомогти йому звикнутися з цією думкою? У цій статті ми і спробуємо розібратися в даних питаннях.

Звичайно, існує безліч стилів сприйняття вагітності, адже всі люди, пари різні. Дуже умовно, чоловіків за їх способом сприйняття вагітності дружини можна розділити на 2 групи.

Перша група чоловіків зосереджується на тому, що вони отримують від вагітності жінки, акцент ставиться на все нове, що з´являється в їх житті і життя дружини. Можна сказати, що такі чоловіки - орієнтовані на майбутнє. Жінки отримують від таких чоловіків сповна ніжності, любові і турботи. Жінка відчуває що це «ВОНИ» чекають дитину, а не «ВОНА» одна.

Як раз чоловіки цієї групи дуже люблять супроводжувати жінку на різні обстеження, активно беруть участь у походах по магазинах з метою вибору приданого малюкові, жваво цікавляться ворушіннями малюка. Ці чоловіки із задоволенням відвідують разом з майбутньою мамою курси підготовки до пологів, або індивідуальні заняття для пар. У моїй практиці були випадки, коли чоловіки з великим інтересом просили показати, як пеленати або купати іграшкового пупса, і треба зауважити, на перших порах робили це краще, ніж майбутні мами (звичайно, потім жінка їх наганяє та її майстерність стає якісно вищою).

Друга група чоловіків зосереджує свою увагу на тому, що вони втратили у зв´язку з вагітністю жінки. Проводячи аналогію з першою групою, можна сказати, що вони орієнтовані в минуле. Такі чоловіки дуже засмучуються, коли улюблена жінка, яка раніше складала компанію в походах, концертах та інших активних заходах - змушена відмовлятися від них в силу свого стану або особливостей перебігу вагітності. Чоловік жаліє, що втрачає свого кращого співрозмовника по темі політики, спорту або бойовиків, оскільки жінці набагато цікавіше стає читати журнали, книги з серії «В очікуванні малюка» або обговорювати на форумі і по телефону чергові куплені бодіки і повзуночки.

Дуже бажано спробувати переорієнтувати чоловіка з другої групи в першу, але рівно настільки, наскільки він до цього готовий. Є чоловіки, які ніколи не зайдуть в жіночу консультацію разом з дружиною, це для них «табу» - не наполягайте, нехай проводить Вас до вхідних дверей.

Ось кілька простих рекомендацій, якими Ви можете скористатися для того, щоб адаптувати чоловіка не тільки до ситуації вагітності, але і до зміни Вашого сімейного способу життя після народження дитини:

1. Ділимо вагітність на двох. Намагайтеся говорити «наша вагітність, наш лікар, наша підготовка до пологів, ми чекаємо на дитину, наш малюк тощо» замість «я вагітна, мій лікар, мені потрібно вибрати пологовий будинок, що мені робити». Такими словами Ви даєте чоловікові відчуття причетності до Вашого стану, і, звичайно, формуєте відповідальне ставлення. Це не означає, що чоловік буде вибирати за вас і готуватися за вас. Він буде робити це разом з Вами.

2. Намагайтеся поменше обговорювати «труднощі» вагітності в присутності чоловіка. Розповіді про нудоту, набряки, розтяжки, поганий мазок з піхви або зуд - це краще розповісти подругам, мамі, лікарю, але не чоловікові. Діліться з ним радістю, але не проблемами. Чоловіки погано переносять, коли до них приходять зі скаргами, а вони не можуть нічого зробити. Якщо Ви звернулися зі скаргами до чоловіка, він відразу почне пропонувати Вам варіанти пошуку рішення, але Вам потрібно інше - щоб Вас вислухали, пожаліли, підбадьорили. Тому краще просто сказати «Дорогий, я втомилася, пожалій мене», ніж у всіх подробицях описувати жахи Вашого стану.

3. Не приймайте всіх стратегічно важливих рішень щодо вагітності та пологів без участі чоловіка. Поясніть йому, чому Ви хочете зробити так, а не інакше: чому Ви хочете відвідувати саме в цю платну консультацію, чому збираєтесь відвідувати саме дані курси або народжувати в кращому пологовому будинку міста. Нехай це виглядає так, що Ваш чоловік сказав остаточне слово, навіть якщо Ви просто поставили його перед фактом.

4. Дотримуйтесь принципу «дозування» інформації. Говоріть рівно стільки, скільки чоловік зможе винести за один раз, навіть трохи менше. Особливо про важливі рішення щодо дитини, які вимагають часу для обдумування та обговорення: наприклад, спільний сон, питання вакцинації і т.д.

5. Дайте чоловікові можливість відчути себе потрібним. Деякі чоловіки розуміють, що перший час вони виявляться трохи в стороні після народження дитини, оскільки вся увага мами перші кілька тижнів після пологів буде цілком присвячена її відновленню після пологів та навчанню догляду за малюком. Дайте зрозуміти, що в чоловіка є не менш важлива функція - без нього неможливо ні вигодувати, ні виховати дитину - тому що він головний здобувач і годувальник у сім´ї.

6. Говоріть про пологи, дітей, дивіться картинки (дуже красиві фотографії вагітності є у Леннарта Нілсона), почитайте разом деякі книги з виховання та догляду за дитиною. Спільне відвідування курсів для вагітних, особливо подружні заняття, дозволяють чоловіку більш повно відчути цей особливий період у вашому житті.

7. Створіть ритуал. Оскільки життя з маленьким (і вечори, коли тато дома) довгий час будуть досить одноманітними (поїли, покупались, заколихали на ручках, запеленали, спати, поїли тощо), краще підготувати чоловіка до цієї одноманітності заздалегідь. Нехай він звикне до цього поступово, а не буде підданий різкій перебудові, тому вже під час вагітності створюйте ритуали - наприклад, кожен вечір Ви йдете у ванну, потім чай, потім масаж ніг ...

8. Чітко розподіліть обов´язки на післяпологовий період (перші 40 днів після пологів): чоловік повинен знати свої обов´язки після Ваших пологів та бути згодним їх виконувати. Однак чоловік повинен розуміти, що це буде обмежений проміжок часу, це не назавжди і повинен чітко розуміти, заради чого він це буде робити (адже чоловіче мислення орієнтоване на результат, йому складно здійснювати дії, не знаючи кінцевої мети). Проговоріть, що це тимчасово, що це заради того, щоб мама змогла налагодити життя з малюком, щоб мама могла довго годувати грудьми і відновитися після пологів. Тоді він буде спокійний, що не перетворюється в домогосподарку, і з мужністю перенесе цей період. Готувати до цього потрібно вже зараз.

Бажаю Вам приємної вагітності та щасливого родинного життя!!

Виникли запитання? Шукаєте консультацію гінеколога онлайн? Консультація гінеколога — доктора наук — на нашому форумі. Поставте свої запитання і отримайте відповідь.

За матеріалами sibmama.ru

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас