Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Як допомогти дитині заговорити?

Як допомогти дитині заговорити?
 

Мені вже 2 роки, і я часто чую, як інші тітки постійно запитують маму, чому я досі не розмовляю. А навіщо? Адже мама з татом теж не говорять зі мною, вони завжди зайняті...



Так-так, можливо, якось так і розмірковують діти, яких називають мовчунами, адже психологами доведено, що малюки довго не говорять саме тому, що батьки неговіркі в спілкуванні з ними. Щоб відповісти на питання, коли і як повинні говорити діти, ми звернулися за консультацією до педіатра Наталії Гейко. «Кожна дитина унікальна, - говорить Наталія Олександрівна. - Одна може заговорити в 1,5 роки, інша – в 2 і навіть в 3. Існують середні показники, на які потрібно орієнтуватися, щоб розуміти, чи немає порушень, але при цьому слід знати, що головний стимул у розвитку мови маляти – це правильне спілкування з найріднішими людьми – мамою і татом».

На що потрібно орієнтуватися?

Зіставте три головних параметра:

• вік дитини,

• кількість вимовлених нею слів,

• основні знання і вміння.
 
Вік Мінімальний словниковий запас Основні знання і вміння
10-12 міс. 3-4 слова: мама, папа, ляля, баба. Вимовлені слова пов’язує  з конкретними предметами та людьми.
1,5 роки 20 слів Знає і може показати одну частину тіла.
1,9 роки 20-50 слів Знає і може показати 3 частини тіла.
2 роки 50-200 слів, правильно використовує займенники: я, ти, мені. Знає і може показати 5 частин тіла.
3 роки 250-700 і більше слів Будує речення з 5-8 слів, знає своє ім’я, стать, вік, вміє вживати прийменники и сполучники в реченнях.






Якщо словниковий запас, знання і вміння вашої дитини в межах зазначених середніх значень, причин для занепокоєння немає. Однак, поліпшити результати можна і потрібно.

3 ефективні способи, які точно розговорять вашу дитину

1. Найпростіший спосіб – грати з малюком, називаючи при цьому предмети, і стимулювати його до повторення слів. Наприклад, якщо ви граєте з лялькою і годуєте її, не забувайте вимовляти: «Лялька їсть кашку». Потім задайте дитині питання: «Що робить лялька?». Таким чином, у вас буде будується діалог.

2. Чудові помічники – дитячі книжки з яскравими картинками, віршами і пісеньками-потішками. Читайте маляті віршики, коментуючи ілюстрації, це розвиває як мовні навички, так і пам'ять.

3. Грайте в різні ігри. Підбирайте такі, де ви постійно звертаєтеся до дитини, а вона вам має відповідати. Безліч цікавих ігор, таких, як «Гуси-гуси», можна знайти в Інтернеті.

Деякі мами намагаються замінити особисте спілкування з дитиною мультиками, сподіваючись, що малюк буде повторювати слова, які почув. Це хибний підхід. Телепередачі та мультфільми не навчать малюка говорити. Тільки активні ігри з мамою і татом забезпечать позитивний результат.

Один з факторів, що впливають на розвиток мовлення дитини, - психологічний комфорт малюка. Ні в якому разі не можна лаяти дитину, якщо вона відмовляється повторювати слова, не слухає вас або обмочила штанці. Привчайте до горщика, використовуйте спеціальні трусики-підгузники, наприклад, Helen Harper Easy Comfort. Завдяки їм малюк не буде відволікатися від захоплюючої гри, ви зможете краще утримувати його увагу на повторенні слів віршика чи пісеньки.

Щоденні заняття в ігровій формі забезпечать відмінний результат, і словниковий запас малюка, безумовно, буде випереджати однолітків.

Ну що, матусю і татусю, ви вже готові говорити зі мною?

 

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас