Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Батьки повинні самі обирати: вакцина чи хвороба

Вакцинація

Нищівного удару вакцинація зазнала за останній рік: спочатку в травні 2008 року в Краматорську через кілька годин після уколу проти кору помер учень одинадцятого класу Антон Тищенко.

За рік, 5 серпня, в Енергодарі на Запоріжжі після щеплення проти гепатиту помирає чотиримісячний малюк. 17 серпня на Донеччині ще дві смерті – помирають чотиримісячний Олександр Бутко і тримісячний Данило Солод. Обидва напередодні отримали препарат «Пентаксим» проти гепатиту, коклюшу і правця. Однак, Міністерство Охорони здоров’я запевняє – дитячі смерті після щеплення просто трагічний збіг обставин. Комісія МОЗ не виявила жодних порушень у зберіганні чи якості вакцини, до того ж, засвідчили лікарі, малюки не мали протипоказань до щеплення. Чиновники кажуть, антивакцинальні настрої підбурюють виробники імунопідтримуючих препаратів та політичні опоненти. Катерина Булавінова, експерт дитячого фонду ООН, офіційну медицину підтримує. Вона визнає: вакцини дають ускладення, однак вони набагато слабші, ніж наслідки самих хвороб. А відмова від вакцинацій може призвести до вже призабутих епідемій.

Катерина Булавінова, педіатр-інфекціоніст, медичний експерт ЮНІСЕФ: «То, что прослойка населения неимунная большая, грозит возникновением различных эпидемий и вспышек, у нас уже с этим проблемы в стране, несколько повысился уровень заболеваемости дифтерией, такой опыт в стране уже был в 90-годы когда началось тоже с повышения уровня заболевания».

Україна нині на шляху, який США та Європа пройшли 20 років тому. Там батьки звинувачували виробників вакцин у тому, що після щеплення в їхніх малюків виник аутизм. Розслідування з’ясувало, що при виробництві вакцин використовували тімеросал, препарат який і провокував поствакцинальні проблеми. З подібними наслідками щеплень стикалася і Тетяна Попова, заслужений лікар-гомеопат.

Тетяна Попова, лікар-гомеопат, заслужений лікар України: «Такие заболевания, как сахарный диабет 1 типа, как несахарный диабет, причем я говорю о случаях которые официально признаны, как осложнения после прививок. Есть еще такие неприятные осложнения, как аутизм, психическое отставание, это потом выявляется. Делают маленькому, и неизвестно, как будет его психика, а уже когда он подросток выясняется что такое несчастье, согласитесь – хуже несчастья не бывает».

Тетяна Попова наполягає на добровільному щепленні, коли батьки самі обирають: вакцина чи хвороба. Однак для цього люди повинні бути добре інформовані. На цьому наголошує і Катерина Булавінова: перед щепленням батьки мають уважно обробити всю інформацію. Купити в аптеці найкращу вакцину, не обов’язково ту, яку пропонує Міністерство охорони здоров’я. І пам’ятати – на момент щеплення малюк має бути абсолютно здоровим. Адже вакцинація вкупі з температурою, алергією чи навіть нежиттю – трагічна комбінація.

За матеріалами uaua.info

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас