Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

7 секретів домашнього городу

7 секретів домашнього городу
 

Дачний сезон вже давно позаду, урожай зібраний і до весни ще так далеко. Але ж як хочеться, особливо взимку, побалувати себе свіжою зеленню і овочами. Звичайно, ці продукти завжди можна купити в сучасних супермаркетах, але далеко не всі можуть дозволити собі віддати 30 гривень за пучок салату, який з'їдається за один раз, або ту ж зелень. Є й інший вихід – виростити все на власному підвіконні.



Практично кожна господиня хоч раз, та намагалася виростити щось на власному вікні, проте часто, не рахуючи цибулю, яка взагалі невибаглива, такі експерименти розчаровують слабким урожаєм. Як же іншим вдається вирощувати найрізноманітніші культури на підвіконні або балконі? Тут, як і в будь-якій іншій справі, є свої тонкощі і секрети: освітлення, вологість, якість ґрунту і посівного матеріалу – від усіх цих показників залежить кінцевий результат. Якісне насіння для посадки ви завжди можете знайти в інтернет-магазині Яскрава - з ними чудовий урожай вам гарантований, а ми розповімо про інші тонкощі, які допоможуть виростити улюблену зелень на підвіконні.

Секрет №1: правильний посадковий матеріал

Важливо, щоб насіння було не тільки якісним, але й, так би мовити, відповідних сортів. Далеко не всі сорти того ж салату можна виростити на підвіконні. Деякі сучасні виробники спеціально вказують на упаковці, що даний сорт можна вирощувати на підвіконні, але, на жаль, далеко не всі. Найпростіше почати свої експерименти на підвіконні не з насіння, а з вигонки рослин з кореня або листя. З коренів можна виростити петрушку, кріп, часник і щавель, з листя або залишків від пучка, опущених у воду, можна виростити базилік, м'яту і той самий салат. З насіння виростити трохи складніше, тут найменш примхливими є крес-салат, листова гірчиця, кінза, кріп і петрушка.

Секрет №2: підготовка ґрунту

В умовах сучасного життя мало у кого є час і можливість запастися вдома якісним чорноземом з дачі, тому більшість йде по шляху найменшого опору, купуючи ґрунт в спеціальних магазинах. Однак ані перевірена марка, ані зазначені на упаковці характеристики не є гарантією того, що ви купили якісний ґрунт, в якому рослини почуватимуться комфортно. Найстрашніше – якщо вам попадеться заражений ґрунт, тоді що б ви не посадили, воно буде псуватися і гнити. Існує чимало способів того, як можна знезаразити ґрунт, наприклад, проморозити його, промити розчином марганцівки або пропарити в мікрохвильовці чи духовці – способів багато, але зробити це потрібно обов'язково, якщо хочете отримати хороший результат.

Секрет №3: не нехтуйте правилами посадки

Всі знають, що перед посадкою в домашніх умовах будь-якої рослини, будь то квітка, розсада або насіння, необхідно на дно ємності помістити 2-3 сантиметри дренажного матеріалу, найчастіше це керамзит. Він забезпечує нормальний обмін повітря в ґрунті, позбавляє застою вологи, таким чином запобігаючи гниття кореневої системи рослин, утворення цвілі і закисання ґрунту.

Секрет №4: додаткове освітлення

На жаль, але навіть якщо у вас південна сторона, взимку будь-якій рослині не вистачатиме сонячного проміння. Компенсувати дефіцит ультрафіолету можна за допомогою спеціальної лампи для вирощування рослин – так роблять професіонали. Для початку можна поставити і звичайну люмінесцентну лампу, яка за спектром випромінювання максимально близька до природного сонячного світла. Без неї, на жаль, але більшість рослин просто не визріють.

Секрет №5: підготовка насіння

Будь-який городник знає, що для отримання хорошого врожаю важливо перед посадкою підготувати насіння і коріння рослин. Як це зробити? Найпростіший спосіб – вимочити їх у воді, це допоможе їм швидше і краще зійти, однак на здоров'я і якість рослин ніяк не вплине. Якщо хочете у себе на підвіконні бачити буйну зелень, тоді перед посадкою краще її обробити одним з розчинів для формування імунітету, як Гумі або Фітоспорін, при такій підготовці у рослин буде значно більше сил вижити в таких складних умовах, як підвіконня квартири.

Секрет №6: не забувайте про підгодівлю

До різних добрив у всіх різне відношення, але не забувайте, що в горщику на підвіконні запас корисних речовин досить обмежений і швидко вичерпується, після чого рослині просто нізвідки брати необхідні для росту речовини. Для неї такі умови життя з ряду екстремальних, а якщо так, то про який гарний врожай може йти мова, коли рослина змушена просто виживати. Запам'ятайте, в будь-якому випадку квітці або рослині на підвіконні потрібна підгодівля, що вибрати для цих цілей – вибирайте самі, але робити це потрібно обов'язково.

Секрет №7: стежте за вологістю повітря і поливайте правильно

В умовах квартир повітря настільки пересушене, що навіть людині некомфортно, особливо взимку, при включеному опаленні. Що вже тут говорити про рослини? Якщо у вас є зволожувач повітря – це прекрасно, якщо ні, тоді намагайтеся підтримувати оптимальний рівень вологи на підвіконні – розставте ємності з водою між горщиками, на батареї розвішайте мокрі рушники і регулярно обприскуйте рослини з пульверизатора.

Як правильно поливати рослини, знає кожен городник – виключно під корінь, в помірній кількості, щоб волога не застоювалася, а й не давати ґрунту пересихати. Відмінним рішенням може стати додавання гідрогелю в ґрунт перед посадкою рослин – він вбирає всю зайву вологу, і при її нестачі рослини підживлюється з кульок гідрогелю, проникаючи в них своїм корінням. Ще один бонусний секрет – перед посадкою гідрогель можна просочити живильним розчином, тоді ваші рослини зможуть у міру необхідності підживлюватися з нього всіма необхідними речовинами.

Автор: Сальнікова Катерина

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас