Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Як очистити килим в домашніх умовах

Як очистити килим в домашніх умовах
 

Килими додають інтер'єру затишку і тепла, але як би акуратно ви до них не ставилися, будь-який килим необхідно час від часу чистити. Фахівці рекомендують це робити два рази на рік, незалежно від того, чи йде мова про натуральний, чи синтетичний виріб, а якщо у вашому будинку є маленька дитина і мешкає пухнастий вихованець, то робити чистку краще і того частіше. Які є варіанти, як можна почистити домашній килим?



Звичайно, найкращий варіант – це професійна хімчистка килимів, де за допомогою спеціального обладнання з дотриманням усіх технологій якісно глибоко очистять килим, повернувши йому свіжість і чистоту. Якщо не хочете, щоб килим деформувався, не довіряйте підсобним мийкам. Тільки професійній хімчистці, у якої є спеціальне обладнання для цих цілей, під силу очистити будь-килим від всіх типів забруднень, повернувши його первісний вигляд.

Іноді трапляється так, що здати килим в хімчистку немає можливості, причини можуть бути різними: висока вартість послуг, відсутність хорошої хімчистки або дефіцит часу. Однак, що б не встало на вашому шляху, дбати про чистоту килима, на якому грає ваша дитина або ви сидите самі, необхідно постійно. На жаль, пилосос, навіть зі спеціальною насадкою, здатний лише прибрати пил, що припав зверху, тому іноді так корисно робити глибоку чистку килима. Як це можна зробити самостійно в домашніх умовах? Ось кілька простих способів.

За допомогою солі

Сіль прекрасно вбирає в себе плями, очищаючи поверхню килима, а завдяки дрібній текстурі вона здатна глибоко проникати в волокна, очищаючи килим зсередини. Для того щоб почистити килим за допомогою простої кухонної солі, візьміть найдрібнішу сіль, можна екстра, розсипте по килиму, акуратно увітріть її м'якою щіткою і після акуратно зметіть віником або пропилесосьте виріб.

За допомогою снігу

Зима наближається, а значить, скоро за вікном буде багато снігу, з якого можна не тільки ліпити сніговиків і крижані замки. За допомогою снігу також можна очистити килим. Для цього на землі повинен лежати прямо шар снігу, висотою від 15-20 см. Килим скрутіть в трубу і винесіть на вулицю, знайдіть ділянку з чистим снігом і розстеліть виріб на сугробі, зверху притрусіть снігом і виметіть звичайним віником, переверніть виріб і знову виконайте те саме. Повторюйте процедуру до тих пір, поки під килимом після чистки сніг не стане чистим, для цього зазвичай вистачає близько 3 повторень. Після, розкладіть килим в кімнаті і дайте йому просохнути. Після такої процедури ви просто не впізнаєте свій килим, а будинок наповниться приємним свіжим ароматом морозного ранку.

Як позбутися плям

Свіжі плями з килима легко можна прибрати, якщо відразу промокнути його сухою ганчіркою, а після обробити злегка мильним розчином або промокнути губкою, змоченою в холодній воді, і витерти сухою чистою ганчіркою. З засохлими і старими плямами доведеться трохи повозитися – спочатку таку пляму потрібно розм'якшити, обробивши гліцерином і залишивши на ніч, після – так само обробити мильним розчином.

Чудовий засіб для виведення плям – суміш 1 чайної ложки простого миючого засобу або тертого господарсько мила і чайної ложки винного оцту в літрі теплої води. Цей розчин виводить практично всі види плям, не пошкоджуючи колір і фактуру килима.

Ще один варіант – квашена капуста, приготовлена без оцту. Її промивають, розсипають по поверхні килима і за допомогою щітки з м'якою щетиною чистять виріб. Коли капуста, ввібравши бруд, стає сірою, її знову можна промити під проточною водою і повторити процедуру.

Повернути килиму свіжий первозданний вигляд допоможе розчин 2 столових ложок нашатирного спирту або 2 чайних ложок лимонної кислоти і столової ложки соди на літр теплої води. Цим розчином чистять килим за допомогою щетинистої щітки з м'яким ворсом.

Автор: Сальнікова Катерина

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас