Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Чим можна допомогти молодій мамі при проблемі "кам´яних" грудей

Проблема кам'яних грудей

Не слід гріти груди, прикладати зігріваючі компреси. При цьому температура всього тіла підвищується, а куди вже вище? Адже так звана «молочна лихоманка» - висока температура при застої в грудях - і так забезпечена молодій мамі майже на 100%.

Єдиний засіб - грамотно розцідити груди: чи природним шляхом (дитина розсмокче), або руками спеціаліста (наприклад, дослідної акушерки з пологового будинку).

Дуже важливий момент – ГРАМОТНО розцідити груди. Адже часто трапляється так, що мама намагається, перемагаючи біль і сльози, вирішити свою проблему сама: просто «розчавлює» пальцями ущільнення в грудях, через що толку майже ніякого - груди болять ще більше, а до «каменю» додалися ще й гематоми від невмілих рук. Справа в тому, що молочні протоки в грудях розташовані особливим чином і розціджуватися треба, орієнтуючись саме на них. Наприклад, лежачи на ліжку, зробити це практично неможливо, найкраща поза для такої процедури - сидячи, трохи нахилившись уперед. Спочатку груди м´яко масажуються (у напрямку від пахвової западини до соска) і лише потім починають розціджувати. У тому ж напрямку.

Важливо! Не робити безладних масажних рухів по всіх грудях, щоб не закрити забиті ущільненнями молочні протоки ще більше.

Повторюємо - для цього краще викликати дослідну акушерку.

Тепер ще один важливий момент. Після того, як хвора на груди розціджена, молоко в неї починає прибувати набагато швидше і в більшій кількості, ніж це було раніше (природа так постаралася) і «камені» можуть з´явитися знову. У цей період прикладайте дитину до грудей трохи частіше (потім режим знову налагодиться) або користуйтеся тонометрами - неважливо, головне, не допустити ні найменшого затвердіння. Постійно зціджуватися «до останньої краплі» немає ніякої необхідності, тим більше, що це фізично неможливо, але стежити за тим, щоб груди були м´які, без ущільнень - можливо і потрібно.

Ще одна поширена помилка годуючих матерів - відмова носити бюстгальтер. Але ж бюстгальтер може сприяти утворенню ущільнень у грудях, тільки якщо він дуже тугий і з грубими внутрішніми швами. У спеціалізованих магазинах можна підібрати цей предмет жіночої білизни з дуже м´яких тканин, з безшовними чашечками і, головне, точно за розміром - в ідеалі ви не повинні його на собі відчувати.

Якщо ж від бюстгальтера відмовитися повністю, то, по-перше, від великої ваги та розміру груди просто можуть обвиснути, а по-друге, ризик появи розтяжок на вашій ніжній шкірі збільшиться в кілька разів.

За матеріалами homefamily.rin.ru

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас