Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Чи відправляти дитину в дитячий садок: плюси і мінуси дошкільних навчальних закладів

Чи відправляти дитину в дитячий садок: плюси і мінуси дошкільних навчальних закладів
 

Мільйони батьків щороку приймають це важливе і непросте рішення – чи виховувати дитину вдома, чи віддати в дитячий садок? Актуальність дитячих садків, як державних, так і приватних, стає дедалі більшою, адже з кожним роком все більше батьків змушені обидва ходити на роботу. А родичі не завжди погоджуються сидіти з малюком щодня з ранку до вечора. В цьому випадку садок стає необхідністю, продиктованою сучасним темпом життя молодих сімей.



У зв'язку з цим приватні дитячі садки та центри раннього розвитку набирають все більшої популярності. Адже дані установи, як правило, пропонують групи повного і неповного дня, щоденне відвідування групи або в певні дні за розкладом – таким чином, молоді батьки можуть обрати оптимальний графік для себе і дитини. Плюс, такі дошкільні заклади, як дитячий садок повного дня Clever Kids - http://cleverkids.com.ua/studios/, розвивають дітвору всебічно: творчо, фізично, інтелектуально і пропонують безліч цікавих додаткових гуртків. А ще в таких дошкільних закладах, як правило, працюють дитячий психолог і логопед.

Незважаючи на всі ці переваги, дитячі садки досі є причиною постійних суперечок серед батьків. Хтось підтримує їх, кажучи, що садки сприяють соціалізації та всебічному розвитку, які дитина не може отримати вдома. Інші ж наполягають на тому, що батьки, які віддають дітей в сади і центри раннього розвитку, знімають з себе відповідальність за виховання і розвиток дитини. У дошкільних навчальних закладів, безсумнівно, є свої плюси і мінуси, їх ми і збираємося обговорити далі.

Переваги дитячих садків

Незалежність. Дітки, яких в ранньому віці на деякий час розділяють з батьками, отримують корисний досвід. Вони вчаться довіряти батькам і знають, що мама і тато хоч і йдуть, але обов'язково повернуться. Крім того, такі дітки стають більш впевненими в собі і своїх силах, самостійними і незалежними.

Соціалізація. В оточенні інших діток дитина отримує нескінченні можливості для соціальної взаємодії, яких вона позбавлена вдома. Кожен день малюк буде опинятися серед однолітків, грати і спілкуватися з ними, вчитися знаходити спільну мову і вирішувати конфлікти.

Інтелектуальний розвиток. Всі дитячі садки включають в свою програму освітні заняття (крім уроків творчості і фізкультури). Ваша дитина буде не тільки кожен день пізнавати щось нове, але і навчиться слідувати графіку і буде краще підготовлена до школи.

Недоліки дитячих садків

Схильність до захворювань. Звичайно ж, постійно взаємодіючи з дітьми, дитина може почати частіше хворіти. Всі батьки знають, що варто хоча б одному малюкові прийти в садок хворим, як заражається вся група. З іншого ж боку, так у вашої дитини може швидше виробитися імунітет до простудних захворювань, а також вона встигне перехворіти вітрянкою і іншими подібними вірусами, які легше переносяться в дитинстві. Плюс, враховуйте, що в школі ситуація буде точно такою ж самою – уникнути її в будь-якому випадку не вийде.

Менше часу з батьками. Звичайно ж, якщо ви працюєте, ви будете поводити менше часу з дитиною. Якщо ви віддаєте малюка в садок, тому що обидва змушені працювати, ви в будь-якому випадку не будете бачитися вдень. Якщо ж один з вас може сидіти з дитиною, цей аспект може стати для вас вирішальним.

Поганий приклад. Ми не можемо захистити своїх дітей від всього, але бачити, як дітвора переймає погані приклади від своїх товаришів, дійсно неприємно. Ще з півтора років малюки починають переймати міміку, слова і повадки інших людей. Тому, якщо ваша дитина бачитиме, як інші діти нешанобливо розмовляють з дорослими, поводяться агресивно (кусаються, б'ються), вона може почати поводитися так само, щоб привернути увагу – вашу або вихователів. Якщо ви помітили за чадом таку поведінку, відразу поговоріть про це з вихователем.

Відправляти дитину в дитсадок чи ні – це рішення, звичайно ж, приймати вам. А інформацію про те, як вибрати дошкільний навчальний заклад і як допомогти дитині адаптуватися в новому середовищі, ви знайдете в наших попередніх статтях.

Автор: Сальнікова Анна

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас