Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Допомагаємо діткам досягти своїх цілей на наступний рік!

Допомагаємо діткам досягти своїх цілей на наступний рік!
 

В одній з недавніх статей ми говорили про те, як допомогти дитині навчитися ставити цілі і будувати плани на наступний рік, як це робимо ми, дорослі. Але ж цього недостатньо, якщо цілі таки і залишаються списком на папірці. Тому сьогодні поговоримо про те, як допомогти дітлахам здійснити задумане.

Робіть маленькі кроки на шляху до здійснення великої мети

Перетворити благі наміри на звичку – перше, чого ви повинні навчити дитину. Без цього вона просто не зможе добиватися поставлених цілей. Часто батьки сміються з дітей, які маленькі шажочки вони роблять для здійснення задуманого, через це у дітвори відпадає будь-яке бажання чогось прагнути. Ви повинні зрозуміти, що якщо занадто різко почати, ентузіазм швидко згасає, а звичка у вигляді маленьких, але регулярних кроків назустріч мрії обов'язково приведе до її здійснення. Така самодисципліна – неймовірно корисна навичка як для дитини, так і для людини будь-якого віку.

Як кажуть експерти, звичка вкорінюється за 6 тижнів. Так що вашій дитині потрібно зробити 6 маленьких кроків на шляху до своєї мети. Наприклад, якщо вона обіцяла підтримувати чистоту в кімнаті, нехай щотижня робить маленький крок назустріч цій меті: на першому – заправляє постіль, на другому – прибирає книги та іграшки по місцях і т.д. Зрештою, ви здивуєтеся, наскільки добре чадо може справлятися з поставленою метою. Крім того, роблячи такі маленькі кроки і бачачи результат, у дитини буде все більше і більше мотивації для здійснення цієї та інших цілей.

Також добре, якщо ви будете перевіряти дитину щотижня – дивитися, як вона справляється з поставленим завданням. При цьому нагороджувати дитину за найменші успіхи не рекомендується, адже ці цілі вона ставила для себе, щоб зробити своє життя кращим, добитися більшого.

Слідкуйте за успіхами, але не «пиляйте» дитину

Час від часу перевіряйте, як малюк справляється з поставленою метою. І не бійтеся провалів, очікуйте їх. На пару днів або навіть тиждень забути про поставлену задачу – це не біда, адже дитина (як і всі ми) не може все робити ідеально. Не пиляйте малюка за невдачі. Якщо він, хоч і повільно, але робить успіхи на шляху до своєї мети, зверніть на це увагу. А в разі, якщо дитина перестала намагатися, запитайте, що у неї не виходить, і постарайтеся знову її надихнути. Якщо ж завдання виявилося занадто складним, ви завжди можете трохи полегшити його.

Зробіть цілі на наступний рік сімейною традицією

Ставлячи разом цілі на наступний рік і домагаючись їх, ви згуртуєте сім'ю і станете ближче один до одного. Зробіть це традицією, і навіть можете до неї додати якісь свої сімейні ритуали. Можна з цієї нагоди приготувати всім какао з маршмеллоу або спекти печиво, і робити це щороку, можна включати улюблену музику – все що захочете! Також підготуйте винагороди для тих, хто впорався зі своїми завданнями в цьому році, щоб мотивації на наступний рік було більше. Це не обов'язково повинні бути дорогі подарунки, символічних дрібничок і сімейних поздоровлень буде цілком достатньо.

Головне, зберіться всією сім'єю, вимкніть телевізор і відкладіть телефони, і насолоджуйтеся своєю новою, цікавою і неймовірно корисною традицією!

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас