Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Що робити, якщо малюк гикає?

Що робити, якщо малюк гикає?
 

Іноді зі мною трапляється щось дивне і неприємне... Наче я дуже різко і швидко вдихаю повітря. Так відбувається само собою, мама каже, що я просто гикаю. Мені б дуже хотілося перестати гикати, але я не знаю, як це зробити... Може, мама знає?

Виявляється, діти починають гикати ще в утробі матері! Діафрагма, яка бере участь в дихальному процесі, таким чином готується до нових умов життя. Після народження малюка цей процес все ще триває. Тому гикавка може з'явитися у дитини відразу після народження і періодично виникати до кінця другого місяця життя немовляти. Вона, як коліки і рідкий стілець, відноситься до природних процесів, які потрібно просто прийняти і, по можливості, допомогти дитині подолати. Але іноді гикавку викликає зовсім інше.

Чому може виникати гикавка?

Причинами бувають зовнішні або внутрішні подразники, яких не так багато, тому їх легко запам'ятати.

Внутрішні причини:

1. В організмі дітей спостерігається таке явище як «блукаючий нерв». Він може збуджуватися без особливих на те причин. Саме його вплив на діафрагмальний м'яз викликає його скорочення.

2. При переповненні шлунок малюка починає розтягуватися і тиснути на діафрагму. Так буває, якщо малюк переїв.

3. Якщо в кишечнику занадто багато газів, він теж здатний тиснути на діафрагму.

Зовнішня причина тільки одна – це переохолодження. Як тільки у малюка холонуть пальчики або носик, це може привести до появи гикавки.

Як зупинити гикавку?

Тут головне – не розгубитися. Якщо причина в блукаючому нерві, то ви можете лише потримати малюка в правильному положенні. Для цього дитину треба підняти вертикально і притиснути животиком до себе. Якщо гикавка виникла в процесі годування, просто припиніть давати малюкові їжу. При переохолодженні потрібно зігріти дитину, що найлегше зробити, закутавши в плед і нагодувавши теплою їжею. Якщо підгузник підтікає, дитині може бути холодно через намоклий одяг. Використовуючи Helen Harper Baby, ви виключите проблему мокрих штанців. Ці підгузники дихають, але не випускають вологу назовні.

Коли на гикавку слід звернути особливу увагу?

Якщо дитина гикає дуже часто, довго, і жоден з перерахованих вище пунктів не підходить, є потреба в комплексному медичному обстеженні. Причина може критися в запальному процесі, що протікає в легенях або в органах травлення, які також впливають на роботу діафрагми.

Ура! Гикавка пройшла! Виявилося, вона боїться мою маму! А мама мене просто ганьбила на ручках і погладила по голівці. От і все.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас