Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Все, що мамам потрібно знати про джерельця

Все, що мамам потрібно знати про джерельця
 

Як доглядати за джерельцем? Щоденник джерельця: що це і навіщо його потрібно вести мамі.

Я так люблю, коли мама ласкаво гладить мене по голівці! Але недавно виявилося, що вона не просто так це робить: погладить, а потім кожен раз щось записує... Тут є якийсь секрет...

Джерельце малюка – це найпотаємніше місце на голівці дитини, до якого кожна мама ставиться дуже трепетно, а деякі навіть бояться зайвий раз торкатися. Чому таке важливе джерельце? Щоб уникнути непотрібних домислів, ми попросили досвідченого педіатра з Києва Наталію Гейко пояснити нам, що ж таке джерельце з медичної точки зору, а також розкласти все по поличках в простій і доступній для кожної мами формі.

«Велика частина черепа дитини до моменту народження вже складається з твердої кісткової тканини. Але для того, щоб мамі і малюкові було легше впоратися з пологами, мудра природа передбачила джерельця. Це м'які ділянки зі сполучної перетинчастої тканини на голівці малюка, які дозволяють кісткам черепа заходити одна на одну при проходженні по вузьких родових шляхах», - коментує педіатр.

Скільки у малюків джерелець?

Виявляється, джерельце на голівці новонародженого не одне, їх декілька.

Переднє джерельце близько 3 см в розмірі. Воно має форму ромба і знаходиться на верхівці, на місці з'єднання двох лобових і двох тім'яних кісток.

Заднє - близько 5 мм. У нього трикутна форма, воно розташоване на потилиці, на місці з'єднання двох тім'яних і потиличної кісток. З боків голови знаходяться парні джерельця.

Клиновидні джерельця розташовані в скроневій області, на місці сходження лобової, тім'яної, клиноподібної і скроневої кісток з кожного боку.

Соскоподібні джерельця знаходяться за вушками, на місці з'єднання потиличної, скроневої і тім'яної кісток.

Закриття переднього джерельця відбувається від 6 до 18 місяців. Всі інші джерельця найчастіше закриваються незабаром після народження малюка. Мамі потрібно уважно стежити за змінами, записуючи свої спостереження в спеціальний щоденник, а також регулярно обстежувати малюка у педіатра.

Важливо, щоб мама годувала малюка грудьми мінімум півроку, це позитивно впливає на своєчасне закриття джерельця. Малюкові в цей період необхідно багато кальцію, і найкраще його джерело – мамине молоко. Правильна гігієна грудей – запорука довгого грудного вигодовування. Використовуйте якісні дихаючі лактаційний прокладки Helen Harper Bra Pads, щоб підтримувати здоров'я сосків і не переривати ГВ.

На що звертати увагу при самостійному огляді джерелець?

Джерельце повторює обриси кісток черепа. Якщо малюка взяти на руки у вертикальному положенні, воно може трохи впадати. Погладжуючи малюка по голівці, кінчиками пальців мама повинна відчувати артеріальну пульсацію. У щоденнику потрібно відзначати дати і відповідати на такі питання:

1. відкриті чи закриті джерельця у дитини;
2. якого вони розміру і яку мають тенденцію до зменшення або збільшення;
3. чи симетрична їх форма;
4. наскільки еластичні краєчки джерельця.

Подібні записи допоможуть педіатру побачити повну картину того, що відбувається. Варто відзначити, що стан швів і джерелець не є самостійним показником якихось захворювань. Хвороби завжди супроводжують кілька симптомів, тому, якщо якісь зміни вам здаються дивними, не панікуйте, а просто уважніше поспостерігайте за дитиною і зверніться за консультацією до лікаря.

Так ось що мама пише! Вона веде щоденник мого джерельця. Так вона піклується про моє здоров'я! Мамочка, спасибі тобі. Ти у мене найкраща у світі!

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас