Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Привчаємо дитину до активного способу життя

Привчаємо дитину до активного способу життя
 

Проблема дитячого ожиріння з кожним роком набирає все більшої актуальності в усьому світі. Торкнулася ця проблема вас чи ні, але ви, як відповідальні батьки, повинні приймати активну роль у вихованні і здоровому розвитку своїх дітей. Правильне збалансоване харчування – ключовий фактор, але без фізичної активності розвиток малюка ніколи не буде повноцінним.

Як показали дослідження, фізично активні дітки:

- не схильні набирати зайву вагу;

- менш схильні до ризику розвитку діабету 2 типу;

- можуть похвалитися більш низьким рівнем холестерину в крові і більш низьким тиском;

- мають більш високу самооцінку, більш впевнені в собі і менш схильні до депресій;

- міцніші фізично;

- уважніші в школі.

Отже, діткам не просто потрібно, а необхідно вести активний спосіб життя. Як же їх змусити?

Як мотивувати дитину до активного способу життя

• Зосередьтеся на розвагах, не називайте фізичні навантаження тренуваннями, перетворіть їх на цікавий і захоплюючий активний відпочинок. Дізнайтеся, що найбільше подобається вашій дитині – велосипед, ролики, спортивні ігри... А потім придбайте відповідні товари для прогулянок і активного відпочинку.

• Обмежте час, проведений за телевізором, комп'ютером та іншими гаджетами. Експерти рекомендують виділити на все це не більше двох годин на день для дітей від двох років і старше. І навіть коли дитина сидить перед телевізором або комп'ютером, переконайтеся, що вона все одно робить перерви і рухається.

• Складіть розклад прогулянок. Ключове слово тут – саме «прогулянка». Активний відпочинок не повинен бути для дитини чимось примусовим, як тренування. Нехай це будуть прогулянки з друзями з активними іграми, їздою на велосипедах або роликах і т.д. • Відпочивайте активно разом, всією сім'єю. При чому це можуть бути не тільки прогулянки на свіжому повітрі (на велосипедах і роликах, з активними іграми та спортивними розвагами), але і активне проведення часу вдома – танці, спортивні ігри і т.д.

• Вибирайте спортивні подарунки для дитини. На наступний день народження малюка ви можете подарувати йому велосипед, ролики або самокат, набір для гри в теніс або бадмінтон, міні батут або фітбол – що завгодно, що змусить його рухатися активніше.

• Віддайте перевагу свіжому повітрю. Так, діткам подобаються ігрові майданчики і катки в сучасних розважальних центрах. Але якщо на вулиці гарна погода, віддайте перевагу паркам і відкритим майданчикам для дітей – свіже повітря неймовірно корисне для їхнього організму.

• Будьте прикладом. Набагато простіше мотивувати дітей бути фізично активними, якщо ви самі ведете активний спосіб життя. Якщо ви бігаєте вранці або ввечері, займаєтеся йогою або фітнесом вдома, нехай дитина дивиться і приєднується. Повірте, діткам подобається робити те, що роблять дорослі.

Важливо знати! Експерти рекомендують всім діткам від 2 років і старше – не менше 30 хвилин веселого фізичного навантаження середньої інтенсивності кожен день. Ця активність повинна відповідати віку і рівню розвитку дитини.

Якщо у вас не виходить виділити півгодини в день на фізичний розвиток дитини, розбийте цей час на два підходи по 15 хвилин або три – по 10 хвилин, які все одно повинні приділятися фізично активним заняттям, відповідним віку, статі та рівню розвитку малюка. Всі питання з приводу фізичного розвитку і загального здоров'я чада ви можете обговорити зі своїм педіатром.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас