Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Вправо, вліво, на животик, і малюк вже поповз

Вправо, вліво, на животик, і малюк вже поповз
 

«Лежимо ми якось з матусею на м'якому ліжку, я на спинці, а вона, тільки уявіть собі, на боці. Так же нечесно, вона добре мене бачить, весь час посміхається. А я лежу і все... Мамо, як ти це робиш? Навчи і мене туди-сюди перевертатися. Це ж стільки нового можна побачити!».

Щаслива неваляшка

У свій перший рік життя дитина дійсно росте, як то кажуть, не по днях, а по годинах. Крихітка проявляє інтерес до всього, що її оточує і, звичайно ж, нові навички з'являються у малюка практично кожен день. Однак, в очікуванні хороших новин не можна стригти всіх під одну гребінку. Хтось із дітей вже в 3-4 місяці вміло перевертається, а хтось освоює перевороти трохи пізніше, у віці 5-6 місяців. Щоб дізнатися про це краще, давайте розглянемо, як формуються моторні навички у малюків.

• Спочатку ваша дитина повинна навчитися утримувати голівку у вертикальному положенні.

• Після цього малюк вже з задоволенням лежить на животику з піднятою головою. Він потихеньку крутить голівкою, піднімає плечі, реагує на мамин голос і тягнеться крихітними пальчиками до своїх іграшок. А не діставши їх може дуже засмутитися.

• На третьому етапі розвитку дитину цікавлять... ніжки. Вона згинає їх і уважно-уважно розглядає. А потім, неусвідомлено навіть для себе, у неї виходить перевернутися на бік. А раз сьогодні вийшло перекотитися на бочок, чекайте, що завтра малюк повернеться на животик.

• Коли малюк освоїв базові перевороти, він починає повзати по-пластунськи. А після, ви навіть оглянутися не встигнете, як ваша дитина навчиться впевнено пересуватися на четвереньках і стане маленьким дослідником навколишнього світу.

Іграшкова галявина

Щоб стимулювати дитину рухатися, зацікавте її. Обладнайте так звану іграшкову галявину. Розкладіть навколо малюка яскраві іграшки, які обов'язково привернуть увагу і змусять потягнутися за ними, а значить, повертатися. А щоб малюкові було комфортно в будь-якому положенні, користуйтеся дитячими підгузками Helen Harper Soft&Dry. Завдяки анатомічній формі, вони ідеально прилягають до тіла і забезпечують дитині повну свободу рухів.

Перші тренування

Невеликі тренування також будуть корисними для крихітки. Вони допоможуть їй швидше освоїти головні ази рухів тіла. Запам'ятайте, ці вправи потрібно робити до годування.

• Коли немовля лежить на спинці, візьміть акуратно одну ніжку і призігнувши її в коліні заведіть за іншу. Вільну руку підставте малюкові в якості опори. Тримайте в такому положенні, поки він не спробує тримаючись за вашу руку перевернутися до кінця. Робіть такі вправи до 5-6 разів на день.

• Наступна вправа виконується так само лежачи на спинці. Візьміть однією рукою за п'яту вашого малюка, а другою – за руку. Легенько повертайте то вправо, то вліво. А він нехай сам постарається повернути голівку і плечі на бочок.

Як тільки малюк зрозуміє, що може перевертатися, він дуже швидко почне це робити самостійно. Ні в якому разі не змушуйте його. Розвиток у всіх дітей відбувається індивідуально. Якщо вам здається, що малюк вже повинен перевертатися, але поки не робить цього, частіше займайтеся з ним. Незабаром малюк подолає труднощі і освоїть перевороти.

«Мама, дивись я тепер теж так вмію, і на правий бік, і на лівий, і навіть на животик, а потім - оп, і швиденько-швиденько поповз по квартирі».

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас