Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Тіннітус допомагає переносити неприємні звуки

Тіннітус допомагає переносити неприємні звуки

У результаті досліджень роботи мозку американські вчені виявили дивовижний факт – люди, які страждають на тіннітус, краще реагують на неприємні шуми та звуки.

У грудні 2015 року вчені опублікували в журналі PLOS One про вплив тіннітусу на роботу мозку. В статті обнародувані підсумки дослідження, які вказують на те, що люди, які страждають від цього недугу, пристосовуються до постійного шуму у вухах, в наслідок чого краще реагують на інші подразники. Звуки на вулиці, робота побутової техніки та інші сторонні звуки здійснюють на хворого значно менший ефект, аніж на здорову людину.

Дивовижний результат досліджень

Хусейн Фатима – керівник дослідження, поділяє усі звуки на три групи: нейтральні, позитивні та негативні.

Після чого вона давала прослуховувати їх хворим із середнім та легким шумом у вухах. Очікувалось, що реакція людей буде передбачуваною – негативна на неприємні звуки, позитивна на приємні та нейтральні звуки. Але дослідження виявило, що на неприємні подразники люди з симптомами тіннітусу реагують куди спокійніше, аніж здорові. Професор Хусейн вважає, що причина криється в тому, що мозок посилає сигнали з емоційної сфери в логічну. Причиною таких змін в роботі мозку є його поступова адаптація до подразника. Під постійним впливом сторонніх шумів людина, що хворіє на тіннітус, пристосовується до них. Внаслідок, це дозволяє більш спокійно реагувати на інші негативні звуки.

Як тіннітус змінює роботу мозку

Приємні та негативні емоції людини формує мигдалевидне тіло в головному мозку. Завдяки цьому відділу голови формується відношення до будь-яких зовнішніх впливів. На дзвін у вухах мозок здорової людини найчастіше реагує відчуттям тривоги, оскільки він є негативним звуком. Але при дзвоні у вухах неприємний шум чується постійно, внаслідок чого мозок звикає та не звертає на нього ніякої уваги. В результаті, коли людина чує нові неприємні звуки, мозок транспортує їх в лобну долю, яка відповідає за логічне мислення. А цей відділ, на відміну від мигдалевидного тіла, сприяє створенню позитивного настрою.

Не зважаючи на всі дослідження, така реакція головного мозку залишається загадкою для вчених. Залишається сподіватись, що скоро знайдеться рішення цієї проблеми, яка, не дивлячись на свої «позитивні сторони», доводить людей з постійним тіннітусом до частих депресій та дратівливості.

За матеріалами сайту bettertone.com.ua.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас