Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Як сформувати грамотну мову у дитини до 10 років

Як сформувати грамотну мову у дитини до 10 років

Мова потрібна людині для вираження своїх почуттів, спілкування та розвитку особистості. Люди інстинктивно симпатизують хорошим ораторам й цікавим оповідачам, адже грамотна, зв'язна і впевнена мова свідчить про розум і ерудованість людини. Мову потрібно розвивати з самого дитинства – недоліки батьків можуть дорого обійтися дітям в майбутньому.

Особливості розвитку мовлення у дітей

Дитина вчиться говорити з самого дитинства – в ідеалі перші «агу-агу» повинні плавно переходити в окремі слова, а потім у злиту усвідомлену мову. Логопеди навіть виявили кілька «реперних точок», важливих для правильного формування мови.
Норми розвитку мови у дітей:
  • від 3 до 6 місяців – дитина активно вимовляє і відтворює звуки;

  • 1 рік – знає і використовує близько 10 слів;

  • 2 роки – будує прості фрази до 4 слів;

  • 3 роки – складає слова в більш складні фрази, багато говорить і спілкується;

  • 4 роки – використовує всі частини мови, будує граматично коректні фрази;

  • 5 років – вимовляє всі звуки, розповідає короткі історії, говорить зв'язно і усвідомлено;

  • 6 років – не відчуває труднощів з розмовною мовою.
На що ще звернути увагу? У дошкільному віці дитина повинна активно спілкуватися з однолітками та розпитувати батьків про все, що їй цікаво. У початковій школі мова закономірно ускладнюється – це пов'язано зі збільшенням словникового запасу і розвитком розумових здібностей. У старшій школі дитина повинна спокійно оперувати складними словами і фразами, використовувати термінологію, і не відчувати проблем з виразом своїх думок.

Звісно, це приблизне визначення середньої норми – якщо дитина дещо не потрапляє в вікові норми, немає приводу хвилюватися. Турбуватися треба, якщо вона протягом тривалого часу ніяк не може навчитися говорити, заїкається, плутається і збивається – в цих випадках потрібно звернутися за допомогою до фахівця. Але навіть якщо все йде своєю чергою, допомагайте дитині розвивати та збагачувати своє мовлення: розповідайте історії, спілкуйтеся і, що дуже важливо, заохочуйте до читання. Воно розвиває мову та сприяє всебічному розвитку особистості.

Як прищепити дитині любов до читання

Вважається, що у віці від 7 до 10 років дитина переживає сплеск пізнавальної активності і формує власну мотивацію до навчання. Це ідеальний час, щоб привчити її до читання і закласти фундамент для подальшого розвитку. Але як це зробити?
  1. Оформіть домашню бібліотеку. Якщо у вас вдома практично немає книг, навряд чи ви зможете створити обстановку, що сприяє захопленню читанням. Якщо книг багато, помістіть їх в окрему шафу і обладнайте неподалік куточок для читання.

  2. Подавайте особистий приклад. Найчастіше вільний час ви коротали за планшетом, комп'ютером або телевізором? Тоді як ви можете вимагати від дитини любові до книг? Заведіть звичку читати кожен день і розповідайте про те, що прочитали.

  3. Задовольняйте пізнавальний інтерес. Дитина запитує, що знаходиться в космосі або як влаштована людина? Не відправляйте її «гуглити» інформацію – краще подаруйте хорошу дитячу енциклопедію.

  4. Купуйте красиві книги. Вибирайте книги не тільки за змістом, але і по обкладинці – шукайте хороший папір, зручний шрифт, барвисті ілюстрації та креативне оформлення.

  5. Допоможіть, якщо потрібно. Якщо дитині важко говорити – не лінуйтеся і зводіть її до логопеда. Вона повільно читає і просто боїться братися за книги – запишіть на курси мегашвидкочитання. Ці заняття вже допомогли багатьом дітям не тільки швидше читати, а й збільшити словниковий запас, поліпшити успішність у школі, обзавестися захоплюючим хобі та новими друзями.
Можна влаштувати дитині невелике випробування. Наприклад, під час спільного перегляду фільму скажіть, що в книзі події були описані по-іншому. Запропонуйте їй прочитати оригінал і знайти 5 невідповідностей у фільмі.

Як боротися з мовним сміттям

Часто, коли дитина починає багато спілкуватися і активно використовувати мову, в ній з'являється непотрібне сміття: жаргон, слова-паразити і навіть нецензурні вирази. Багато батьків губляться в таких ситуаціях і не знають, як правильно вчинити. Наші рекомендації допоможуть вам конструктивно вирішити проблему.
  • Слідкуйте за своєю мовою і не використовуйте ненормативну лексику при дитині.

  • Подбайте про те, щоб дитина не відчувала себе покинутою і не шукала підтримки на вулиці або в сумнівних компаніях – часто саме там відбувається знайомство з лайливими словами і жаргонізмами.

  • Звертайте увагу на те, які фільми дивиться дитина та які сайти відвідує в інтернеті. Якщо потрібно, встановіть програму батьківського контролю, щоб заблокувати доступ до сумнівних ресурсів.

  • Не влаштовуйте скандалів і пробуйте м'яко пояснити дитині, чому вам неприємно, що вона так виражається (що не вона погана, а саме вам неприємно – це важливо).
І нарешті, якщо використання мовного сміття не стало постійною звичкою, не робіть з цього трагедії – таке трапляється з усіма. Якщо ж ситуація явно виходить з-під контролю, задумайтеся, що ви робите не так, якщо дитині доводиться самовиражатися таким способом?
І не забувайте про розвиток дитини. Якісна освіта, насичене проведення часу і довірче спілкування – ось що потрібно, щоб дитина не тільки стежила за своєю мовою, але й збагачувала її.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас