Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Про роль пазлів в ранньому розвитку дитини

Про роль пазлів в ранньому розвитку дитини
 

Всі ми знаємо, що пазли корисні для розвитку дитини. У самому ранньому віці діти починають грати з найпростішими пазлами з великих простих фігур, які вставляються в отвір відповідної форми. А потім освоюють і більш складні головоломки, складаючи зображення з нерівних шматочків мозаїки.

Такі дитячі ігри та іграшки дійсно варті того, щоб на них витратитися, адже пазли і головоломки розвивають три групи базових навичок дитини:

Фізичні навички - від тримання деталей пазла, їх повернення і складання.

Когнітивні навички - щоб скласти пазл, потрібно подумати і знайти рішення.

Емоційні навички - пазли вчать терпінню і досягненню поставленої мети.

Ці три групи навичок є основою для розвитку повноцінної особистості. Крім цього такі ігри-головоломки в колі сім'ї або з друзями розвивають дитину соціально – вчать працювати в команді, взаємодіяти і шукати вирішення проблеми спільно.

А тепер розглянемо докладніше, які специфічні навички кожної з цих трьох груп допомагають розвивати іграшки-пазли...

Фізичні навички

Зорово-моторна координація - розвивається сильний зв'язок між тим, що бачать очі дитини, що роблять її ручки і з чим її мозок пов'язує цю інформацію.

Велика моторика - великі пазли і сортери розвивають велику моторику до тих пір, поки можна буде почати працювати над дрібною.

Дрібна моторика - дрібні вивірені рухи (як рухи пальчиками, щоб повернути і поставити шматочок пазла на місце) розвивають дрібну моторику і готують дитячу ручку до письма.

Когнітивні навички

Розуміння навколишнього світу - немає кращого способу допомогти дитині зрозуміти навколишній світ, ніж через безпосередню взаємодію зі світом навколо нього.

Розпізнавання форм - в перших дитячих пазлах використовуються прості форми (трикутники, квадрати, кола), а далі – все більш складні до стандартної форми детальки пазла.

Пам'ять - дитина повинна запам'ятовувати, які фігурки підійшли, а які – ні, щоб надалі вирішувати головоломку швидше.

Вирішення проблем - кожен шматочок пазла або підходить, або ні. Для вирішення головоломки малюкові доводиться сильно думати.

Емоційні навички

Досягнення цілей - перша з них – рішення пазла, а друга – побудова стратегії, за якою можна вирішувати подібні головоломки.

Терпіння - для вирішення головоломки потрібна посидючість і терпіння, яке якраз виробляється під час таких ігор.

Користь гри з пазлами для малюків неможливо переоцінити. Всі ми в них грали, і покупка такої іграшки для дитини буде більш ніж виправданою витратою!

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас