Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

«Вагітні» сни

Сни вагітної жінки

Багато майбутніх мам відзначають, що з настанням вагітності їхні сни різко змінилися: стали яскравими і барвистими, повними емоцій і переживань. Хтось спокійно ставиться до подібних змін, сприймаючи їх як належне, у деяких жінок це викликає серйозний стрес

Багато майбутніх мам відзначають, що з настанням вагітності їхні сни різко змінилися: стали яскравими і барвистими, повними емоцій і переживань. Хтось спокійно ставиться до подібних змін, сприймаючи їх як належне, у деяких жінок це викликає серйозний стрес

У всі часи людина прагнула підняти завісу над таємницею сну. Протягом багатьох сторіч сновидіння сприймалися людьми винятково як знак згори, сигнал до дії, пророкування. У дев´ятнадцятому столітті виник і став розвиватися психоаналіз, і, багато в чому завдяки йому, відношення до снів змінилося. Сучасні вчені вважають сон продуктом роботи психіки, джерелом інформації про переживання та емоційний стан людини .

Вагітні жінки часто розповідають психологу про свої сновидіння. Спробуємо відповісти на найпоширеніші запитання.

Отже, що ж сниться майбутній матусі?

Сни-прогнози. Можливо, ще задовго до вагітності ви бачили у сні рибу чи водойму. Може бути, вам приснилася вагітна жінка або ваша власна дитина, яка ще не народилася. Подібні сни зазвичай дарують багато позитивних емоцій і залишають легке відчуття радості на цілий день. Чи можна назвати такі сновидіння віщими?

Частіше за все в перші дні й навіть тижні вагітності жінка ще не знає про свій новий стан. Майбутня мама може інтуїтивно відчувати що в ній відбуваються зміни, але стовідсоткової впевненості не має. Але її організм уже знає про зародження нового життя! Він посилає в мозок специфічні сигнали, викликані зміною гормонального фону жіночого організму. Ця інформація проходить складний шлях в мозку вагітної жінки, видозмінюється в таємничій і маловивченій структурі психіки, а звідти проникає в сновидіння. Сон може стати першим сигналом, що говорить про те, що ви незабаром станете мамою! А крім майбутніх мам, сни-прогнози можуть бачити жінки, які психологічно готові до материнства або найближчим часом планують поповнення родини.

Кошмари. Вагітність підтвердилася, перші емоції позаду. Тепер настає черга звикання до нового стану: майбутня мама багато розмірковує про свою дитину, намагається дізнатися якомога більше про вагітність та пологи, здає аналізи. На якомусь етапі її знову можуть потривожити сновидіння. Це можуть бути кошмари або просто сни, після яких залишається відчуття страху і неприємний осад.

Ліза, 28 тижнів вагітності: «Останнім часом мені часто сниться один і той же кошмар. Я йду по місту і раптово земля під моїми ногами починає тріскатися, утворюючи величезну яму, куди я стрімко падаю. У цей момент я усвідомлюю, що вагітна, і переживання за здоров´я і життя моєї дитини викликають гостре бажання покликати на допомогу. З усіх сил я намагаюся кричати, але не вдається, крик застряє в горлі. Це справжній жах! А коли падіння припиняється, я різко прокидаюся, так і не зрозумівши, чим закінчився сон. Від цього негативні переживання посилюються ...»

Провівши невелике опитування, я звернула увагу на те, що неприємні сни і кошмари сняться більшості жінок в середині вагітності. Однією з основних тем цих сновидінь є падіння, як правило, супроводжується відчуттям страху, а часом і жаху. Про що це говорить?

Як боротися з кошмарами під час вагітності?

Психологи виділяють дві причини подібних нічних страхів. Перший — це наявність фізіологічних незручностей, що супроводжують вагітність. Саме до середини «цікавого положення» майбутня мама починає відчувати ворушіння малюка, внутрішнім органам стає затісно, матка давить на сечовий міхур, трапляються судоми ніг, запаморочення... Усі ці неприємності можуть спровокувати виникнення нічних страхів. Якщо ви зрозуміли, що причина важких снів криється саме в фізіологічних незручності, постарайтеся їх усунути.

Фізіологічні причини

Зробіть увечері легку гімнастику: наприклад, вправа «кішка» допоможе вам зняти навантаження зі спини та нирок.

Не їжте на ніч — внутрішнім органам теж треба повноцінно відпочивати!

Попросіть кого-небудь з близьких зробити вам легкий масаж ніг.

Перед тим, як лягати спати, сходіть у туалет.

Дуже важливо стежити за харчуванням, вчасно здавати необхідні аналізи.

І подбайте про те, щоб ваше спальне місце було максимально комфортним. Для цієї мети можна придбати спеціальні подушки або валики, що зменшують навантаження на хребет і шию.

Спати потрібно в добре провітрюваній кімнаті, щоб уникнути нестачі кисню.

Усунення страхів

Друга причина тривожних сновидінь — страхи, пов´язані з вагітністю та пологами. За допомогою сну психіка намагається позбутися негативу, накопиченого в результаті переживань майбутньої мами. Намагайтеся отримувати якомога більше правдивої інформації про вагітність і пологи, довіряйте тільки фахівцям. Дізнатися про ваш стан, впоратися з тривогою допоможе відвідування курсів з підготовки до пологів, читання тематичних журналів та книг, спілкування з психологами, лікарями. Причиною страхів є перш за все брак інформації. Вирішення цього завдання неодмінно позначиться позитивно на якості сну.

Я хочу запропонувати вам вправу, яка допоможе подолати тривогу і страх. Приготуйте аркуш паперу і ручку. Сядьте зручніше, закрийте очі. Повільно порахуйте до десяти. Важливо відчути себе спокійно і комфортно. Запитайте себе: «Чого я боюся? Що мене турбує?». А тепер записуйте на листочок все, що буде приходити вам у голову, навіть самі, на перший погляд, безглузді переживання. Постарайтеся написати не менше 25 відповідей. Після цього поверніть лист і сховайте його.

Поверніться до цього списку через один-два дні. Почніть вправу, повільно рахуючи подумки, після чого спробуйте прочитати всі записи, не оцінюючи їх: пробігти очима по пунктах, спостерігаючи, на якому з них всередині щось «заворушилося». Тривоги, які не знайшли відгук у ваших переживаннях, можете сміливо викреслити: найімовірніше, ви записали миттєвий страх, хвилювання, те, що турбувало вас в момент складання списку. Після цієї процедури відкладіть аркуш паперу ще на пару днів, після чого знову повторіть вправу. Таким чином ви доведете список до мінімальної кількості пунктів. Бажано, щоб їх залишилося 3—4, не більше 5. Це і будуть основні джерела переживань, над усуненням яких треба працювати. Постарайтеся отримати якомога більше інформації з питань, безпосередньо пов´язаних з проблемними пунктами вашого списку.

Позбутися від сильних і стійких страхів допомагає творчість. Візьміть кольорові олівці і зобразіть на папері свій страх. Для цього перед початком малювання спробуйте відчути своє ставлення до нього. Які у вас виникають асоціації? Це може бути що-небудь конкретне, абстрактне або зовсім безформні колірні плями. Намагайтеся якомога менше аналізувати під час творчості, малюйте інтуїтивно. Уважно подивіться на те, що у вас вийшло. Відкладіть малюнок на кілька хвилин, зайнявшись чим-небудь іншим, після чого візьміть лист і подумайте, які деталі потрібно додати в композицію, щоб страх зник. Може бути, розфарбувати все іншими кольорами, або повністю змінити картинку. Що у вас вийшло? Після цієї вправи переживання, як правило, тьмяніють і стають не такими болісними. Подумайте, чи нічого ви не хочете додати до малюнка. Якщо виникає таке бажання, змінюйте композицію до повного відчуття завершеності роботи. Якщо після закінчення творчого процесу ви відчуєте полегшення — значить, мета досягнута.

Далі буде: «Що сниться майбутнім мамам, і що означають сни?»

За матеріалами mama.zahav.ru

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас