Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Як зміцнити імунітет дитини

Як зміцнити імунітет дитини

Імунітет — це набір різних механізмів людського організму, які спрямовані на запобігання захворювання і збереження здоров'я. Існує безліч як науково обґрунтованих, так і народних способів зміцнення імунітету. Однак якщо підходити до цього питання систематизовано, Likarni.com виділяють чотири основні напрямки, на які слід звернути увагу батькам, що бажають виростити здорову дитину.

Нервово-психічне здоров'я і благополуччя дитини

Ми не випадково поставили цей напрямок на перше місце, адже про нього найчастіше забувають. Психологи відзначають, що діти, які відчувають себе коханими, хворіють набагато рідше, ніж ті, хто за результатами тестів висловлює сумнів у батьківській любові. Саме психологічний комфорт дає можливість дитині повноцінно включитися в життя, відчути інтерес до спортивних, інтелектуальних або творчих занять. Її внутрішній спокій, дає їй відчуття безпеки і дозволяє осягати світ та розвиватися. У деяких дітей є проблеми з нервово-психічним розвитком, що вимагають консультації та корекції фахівця. Головне, щоб батьки не прагнули замовчувати проблему, не думали, що «дитина переросте» або «це тимчасово», а своєчасно зверталися за кваліфікованою допомогою психолога або невролога.

Фізичний розвиток дитини — основа підтримки імунітету на високому рівні

Найчастіше для розвитку дитини застосовують загартовування, помірні фізичні навантаження і адекватне лікування при захворюваннях. Що стосується загартовування, то це комплекс заходів, спрямований на тренування терморегуляції організму, що призводить до підвищення стійкості організму до дії холоду. Існує безліч методик загартовування для різного віку дитини, для різних побутових і кліматичних умов проживання. Однак перед початком загартовування потрібна консультація з лікарем-педіатром.

Надмірне напруження може знизити захисні сили організму і імунітет, тому показані помірні навантаження. Зворотний бік сьогоднішніх реалій — це зниження фізичної активності дітей в зв'язку з залученням в комп'ютерні ігри або тривалі перегляди передач і мультфільмів. Відсутність адекватної м'язової активності не дає необхідного навантаження на м'язи, відбувається їх ослаблення. Зниження тонусу м'язової тканини негативно позначається на кровопостачанні і в результаті стає причиною гіподинамії і зниження імунітету.

Самолікування — не вихід

У разі виникнення захворювання, навіть цілком невинного, не слід нехтувати консультаціями з фахівцями і слід проходити курс лікування повністю, виконуючи рекомендації лікарів. Це дозволить знизити ризик розвитку ускладнень і зберегти здоров'я. Крім того, важливий період реабілітації після перенесеного захворювання, саме в цей період відбувається відновлення захисних сил організму і імунітету. Рекомендуємо при відвідуванні педіатра і після завершення лікування уточнювати рекомендації щодо подальшого оздоровлення дитини.

Раціональне та збалансоване харчування

Без правильно підібраного раціону харчування усі зусилля по зміцненню імунітету будуть марні. Можна довго сперечатися про те, яка з концепцій харчування правильна. Однак при виборі раціону слід в першу чергу звертати увагу на різноманітність харчування і збалансованість складу, який повинен містити всі необхідні мінерали, вітаміни і поживні речовини. Знайдіть свого педіатра на порталі Likarni.com!

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас