Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Вибираємо подарунок начальнику на новорічні свята і не тільки

Вибираємо подарунок начальнику на новорічні свята і не тільки
 

Чи знали ви, що бізнес-етикет не зобов'язує жодного співробітника дарувати начальнику подарунки на будь-які свята? Насправді, згідно з цим самим етикетом, краще зовсім нічого не подарувати, ніж піднести неправильний подарунок (який змусить боса відчувати себе некомфортно або думати, що ви таким нехитрим чином намагаєтеся завоювати його прихильність). Але, як би там не було, дарувати подарунки шефу на день народження і календарні свята у нас прийнято. Як же, в такому випадку, вибрати правильний подарунок?

Як вибрати правильний подарунок босові

Правило 1: Для початку подумайте про спільний подарунок

Якщо мова йде про начальника, завжди краще дарувати подарунок від колективу співробітників, ніж від себе особисто. Ви повинні розуміти, що занадто дорогі подарунки босові, що не вписуються в ваш бюджет, недоречні і можуть бути сприйняті невірно. Але і дрібниці дарувати начальнику також не варто. Тому, скинувшись на подарунок колективом, ви зможете, не надто витратившись, подарувати щось хороше. Відмінним варіантом, наприклад, стануть класичні бізнес-подарунки, як елітна ручка Parker, яку ви зможете вибрати на сайті https://parker-shop.com.ua/, або дорогий щоденник.

Правило 2: Будьте уважними

Якщо ви даруєте подарунок особисто від себе, подаруйте його окремо, не роблячи з цього шоу перед колегами. Даруючи подарунок при всіх, ви можете викликати небажану реакцію як з боку співробітників (що ви демонстративно хочете виглядати перед начальством краще, ніж вони), так і з боку боса (така поведінка може бути розцінена як маніпулятивна, щоб роздобути прихильність начальства). Тому все ж краще будьте командним гравцем, коли мова йде про подарунки начальству.

Виключення: Якщо ви з босом друзі і поза роботою, і хочете привітати його додатково (окрім колективу), це доречно. Але зробіть це за межами робочого місця.

Правило 3: Намагайтеся порадувати, а не вразити

Ваш подарунок повинен бути простим і щирим, ні в якому разі не особистим і, як ми вже говорили, порівняно недорогим. Вибираючи занадто дорогий подарунок, ви поставите боса в незручне положення, ніби він вам за це щось винен. Якщо ж ви знаєте, що шефу подарунок дійсно сподобається, але коштує він дорого, пошукайте, з ким можна подарувати його у складчину.

Правило 4: Не даруйте гроші і подарункові карти від себе

Такі подарунки – неперсоналізовані і створюють враження, що були приготовлені в останній момент. Подарункові карти та сертифікати доречно дарувати від колективу, але готівку не варто дарувати ні в якому разі.

Правило 5: Даруйте щиро, і не чекаючи нічого у відповідь

Вибираючи і підносячи подарунок начальнику, робіть це безкорисливо, не чекаючи нічого у відповідь – ані відповідного подарунка, ані підвищення, ані на окремої подяки.

І ще трохи про бізнес-етикет

Ніколи не хваліться на робочому місці подарунком, який ви піднесли босові. А якщо начальнику подарунок не припав до смаку, він недостатньо яскраво вам віддячив, не підвищив і не зробив відповідного жесту, не обговорюйте шефа з колегами. Якщо ви даруєте подарунок (навіть не босові), чекаючи чогось у відповідь, це вже неправильно.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас