Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Як відновити свідоцтво про шлюб в Україні

Як відновити свідоцтво про шлюб в Україні
 

Свідоцтво про шлюб можна назвати свого роду «паспортом» сім'ї. І хоч цим документом не користуються так часто, як особистим паспортом, все одно є цілий список ситуацій, при яких він необхідний. Особливо часто його доводиться використовувати жінкам, що нещодавно вийшли заміж, а також змінили прізвище, адже для підтвердження права власності або поновлення актуальних даних в банку вас неодмінно попросять пред'явити оригінал свідоцтва про шлюб.

Проте, іноді оригінал свідоцтва про шлюб може бути втрачено чи пошкоджено, і щоб підтвердити факт укладення шлюбу, знадобиться дублікат свідоцтва. При можливості відвідати місце реєстрації шлюбу особисто, отримати дублікат ви зможете в своєму РАГСі.

Процедура відновлення свідоцтва про шлюб

З метою відновлення свідоцтва про шлюб, а точніше – отримання дубліката, досить звернутися в місце реєстрації шлюбу із заявою – тобто в той самий РАГС, де був розпис. Громадянам за запитом видається дублікат документа, який представляє собою ідентичну копію оригіналу і має абсолютно таку ж силу. Однак не плутайте дублікат з простою копією – під «дублікатом» мається на увазі видача оригіналу свідоцтва ще раз з відміткою зверху «повторно».

Якщо замовляти дублікат в місці розпису, то процедура досить нескладна, і кожен може замовити його самостійно. За часом подача заяви може відняти у вас пару годин. Для подачі потрібні оригінал паспорта громадянина України, заява та копія старого свідоцтва. Якщо копія у вас не збереглася, тоді при подачі ви матимете вказати місце, а також дату реєстрації шлюбу. Забрати готовий документ можна буде вже на наступний робочий день.

Замовити дублікат з іншого українського міста теж можна в найближчому РАГСі, однак процес займе більше часу. Вам також доведеться подати заяву з копією паспорта та копією оригіналу свідоцтва або даними про реєстрацію шлюбу, однак готовий документ ви зможете отримати лише приблизно через два тижні, так як органам реєстрації шлюбу знадобиться час на поштову пересилку всіх документів.

Якщо ж ви зараз перебуваєте в іншому місті або за кордоном, або у вас просто немає часу і бажання проходити через дану процедуру, то отримати дублікат свідоцтва про шлюб за вас може хтось із членів сім'ї, юрист або компанія, яка займається такими справами. Для того щоб уповноважена вами особа могла отримати такий документ, необхідно оформити довіреність у нотаріуса, а також надати копію старого свідоцтва і повні дані про укладення шлюбу (дата і місце розпису), а також копію паспорта.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас