Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Лікар-флеболог Родіонов Олексій Сергійович: про варикозну хворобу ніг

Лікар-флеболог Родіонов Олексій Сергійович: про варикозну хворобу ніг

Варикоз вен — одна з глобальних проблем в 21 столітті, так як часто призводить до ускладнень і летального результату. Незважаючи на малопомітні симптоми на початку хвороби (тяжкість ніг), згодом патологія може супроводжуватися тромбозами, запаленнями та інфікуванням. Багато з нас знають про варикоз вен нижніх кінцівок, однак захворювання також може вражати судини малого тазу, чоловічі геніталії (варикоцеле) і ректальний відділ кишки з розвитком геморою. Лікар-флеболог, судинний хірург Родіонов Олексій Сергійович розповідає про варикозну хворобу нижніх кінцівок, що клінічно проявляється втомою ніг, набряком і розширеними, звивистими судинами, які з часом стають все більш помітними.

При прогресуванні хвороби вени стають розширеними, підвищується тиск, руйнується клапанний апарат, через що судини не можуть виконувати звичний обсяг роботи. Усе це призводить до розвитку важких ускладнень, від чого страждає не тільки венозна система ніг, але і весь організм.

Трохи статистичних даних

Згідно з результатами різних досліджень в області флебології, захворювання більше стосується жіночої статі. Так, від варикозної хвороби страждає 30-40 % жінок і не більше 20 % чоловіків віком від 18-ти років.

В Україні в останні роки також збільшилася кількість ускладнень варикозу, через що захворювання почали вважати більш грізним, ніж раніше.

Причини омолодження варикозу

В останні десятиліття варикозна хвороба стала вражати все більше молоді. Причиною цього є «модернізація» світу. Що входить в це поняття?

• Тенденції моди. Носіння вузького джинсового одягу і взуття на високих підборах призводить до здавлення вен, порушення кровотоку в них і застою в венах нижніх кінцівок. Ми часто чуємо поняття «дрес-код», який зобов'язує, незалежно від стану здоров'я, носити одяг і взуття певного формату. Усе це привертає розвитку варикозу.

• Малорухливий спосіб життя. Кілька десятків років тому у дворах будинків можна було зустріти дітей, що грають в рухливі ігри. З розвитком комп'ютерних технологій дітей стали більш цікавими віртуальні ігри, через що він проводить більше часу в сидячому положенні.

• Неправильне харчування. Це стосується фаст-фуду, неякісних продуктів з барвниками, транс-жирами, консервантами. Нестача вітамінів, мікро- і макроелементів призводить до ослаблення судинної стінки, її варикозної зміни і порушення кровотоку.

• Екологія. Мутація гена, який відповідає за стан м'язової та сполучної тканини, може відбуватися під впливом радіаційних факторів навколишнього середовища. Таким чином, дитина народжується з патологією (недостатністю клапанного апарату, слабкістю венозної стінки).

• Шкідливі звички. Незважаючи на світові тенденції щодо здорового способу життя, все ж багато підлітків з раннього віку зловживають алкоголем і курінням. Внаслідок цього судинна стінка стоншується, формуються колбоподібні випинання, з'являються тромби, порушується кровообіг.

Життєві поради

Можна уникнути варикозної хвороби шляхом дотримання наступних правил. Вони стосуються здорового способу життя, правильного харчування, спорту (плавання, велопрогулянки) і дбайливого ставлення до ніг (відпочинок, носіння зручного взуття, одягу).

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас