Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Розвиток та навчання: у світі тварин

Тварини

Давайте знайомити дитину зі світом тварин і з географією! Для цього нам знадобиться колекція фігурок тварин та карта світу. За допомогою розвиваючих дитячих ігор вдома крихітка зможе дізнатися багато нового і цікавого, а також розвинути моторику і уяву.

І бегемотики з шоколадних яєць, і дерев´яні розписні собачки, і невеликі пластмасові звірі! Дивлячись, з яким захопленням мій півторарічний карапуз бере по одній фігурці, розглядає її, пробує на зуб і кидає на підлогу, моя сестра з сумом помітила, що її сина цікавлять тільки машинки. Дійсно, хіба трирічного непосиду можна надовго зацікавити розгляданням фігурок тварин? Сестра вже була готова віддати всю колекцію в наше користування, але я запропонувала проявити трохи фантазії і ... зробити фігурки героями цікавих та пізнавальних ігор.

Тварини на нашій планеті

Добре, якщо в будинку є велика карта світу. Тоді наші тваринки стануть помічниками у вивченні географії! Малюку можна розповісти, які материки є на планеті, в яких країнах круглий рік літо, а в яких - всe час сніг і холод. Можна пуститися в захоплюючу подорож по карті, розселяючи кожну тварину на материк її проживання. Так, пінгвінові знайдеться місце в Антарктиді, крокодилові - в Африці, а кенгуру - в Австралії.

Настільна гра

Чому б не замінити звичні фішки з настільних ігор на тварин? Тоді можна вибрати будь-яку фігурку і пересуватися по ігровому полю з вигуками і швидкістю, належними даному звірові. А як весело грати такими фігурками в шашки! Щоб не плутатися, де чиї «шашки», можна, наприклад, розділити всіх тварин на домашніх і диких, на хижаків і травоїдних або просто на тих, що сидять і тих, що стоять.

Шубки

А цю гру по достоїнству оцінять дівчинки з їх пристрастю до вбрання. Мета - підібрати тканину, найбільш підходящу для «шубки» кожній тварині. Наприклад, вата дуже добре підійде для наряду вівці, а зі шматочка старої зеленої маминої сумки вийде шикарне пальто для крокодила. Крім тренування уяви, ця гра дуже добре сприяє розвитку дрібної моторики.

Скарб

Жодна дитина незалежно від статі і віку не відмовиться відправитися на пошуки скарбів. Що для цього потрібно? Зовсім небагато. Малюємо дві карти своєї квартири. Ховаємо скарб (наприклад, мішечок з цукерками) і відзначаємо це місце червоним хрестиком на одній карті. Далі розрізаємо цю карту на кількість шматочків, відповідну числу наших тварин. Вручаємо кожній тваринці по шматочку карти, розкладаємо їх в тайники і на другій карті відзначаємо хрестиками місця, де вони сховалися. От і все! Завдання дитини: знайти по карті всіх звірів, взяти у них шматочки карти, зібрати всю карту і знайти скарб. Заодно проходимо ази орієнтування на місцевості і вчимося збирати пазли.

Їдальня для звірів

«Ох, а погодувати наш зоопарк ми забули! Тварини у нас втомилися і зголодніли!» З цими словами вирушаємо на пошуки харчів в будинку. Чим нагодувати овечку? Правильно, травичкою! Траву можна зробити з пластиліну, зелених ниток, настригти з паперу... А чим харчуються пінгвіни? Правильно, рибкою! Намалюємо?..

Загадки

Можна дещо змінити попередній варіант гри. Наприклад, для дітей, які вчаться читати, написати простенькі віршики великим шрифтом. Щось на кшталт:

Любить воду крокодил,
В нашу ванну він приплив.
Черепаха десь була…
Під подушку заповзла!
На столі, роззявив рот
І розвалився бегемот.

Театр

Фігурки тварин - відмінні персонажі для настільного театру! Скільки радості принесе дитині постановка таких казок, як «Теремок», «Колобок» чи «Рукавичка». Навіть звичайну «Ріпку» можна розіграти, замінивши відсутніх Діда і Бабку тваринками, які сподобалися.

Транспорт

Ця гра підходить для розвитку образного мислення. Особливо вона буде цікава хлопчикам - шанувальникам машин і власникам величезного автопарку. Можна запропонувати дитині підібрати для кожної тварини свій транспорт! Так, наприклад, слону виділимо найбільшу вантажівку, а мишці - найменшу легкову машинку (заодно закріпимо поняття «великий-маленький»). Гепард у нас прокотиться на самому реактивному літаку, а черепаха - на легкому візку або маленькому човнику (поняття «швидкий-повільний»).

Таким же чином можна підібрати транспорт для важкого та легкого звіра, білого і різнобарвного і т. д.

Асоціації

Гра полягає в наступному: всі фігурки висипаються в непрозорий полотняний мішок чи глибокий капелюх. Потім мама з малюком по черзі, не дивлячись, дістають по одній тварині. Витягнувши фігурку пропонується згадати мультик, фільм, вірш, пісеньку чи казку, в якому бере участь або згадується обрана тваринка. Це буде хорошим тренуванням пам´яті й мови.

Вгадай

Це різновид попередньої гри. Тільки хто взявши фігурку, не витягуючи її, пропонується вгадати: яку тварину ви тримаєте в руках. Ця гра відмінно розвиває пам´ять, уяву і моторику рук.

Хто де живе?

Мета цієї гри - «розселити» кожну тварину в її середовище проживання. При цьому будиночок для тварини можна зробити з чого завгодно: побудувати з кубиків хлів для корови, з пластиліну зліпити будку для песика. А з блакитної мозаїки вийде чудова річка для крокодила, а за допомогою аплікації з кольорового паперу вийде дерево з дуплом для білочки.

Опис

Ця гра дуже добре стимулює розвиток мови і творчої уяви. Малюкові-непосиді можна запропонувати вибрати одну тварину і, не показуючи мамі і не називаючи її, описати словами так, щоб мама здогадалася: яку тварину загадав малюк. При цьому мама може задавати навідні запитання, типу: «А чим ця тварина харчується?», «А де ж вона живе?» «Чи є у неї роги?» «Якого кольору шерсть?» тощо. Спокійній і тихій дитині, навпаки, можна запропонувати зобразити цю тварина без допомоги слів.

Пастух і хижак

Мета цієї гри: згадати, як «розмовляють» різні тварини. Спочатку потрібно відібрати тварин, які видають характерні вигуки (мукання, бекання, нявкання, гарчання і так далі). Мама або тато виконують роль хижака, що зачаївся в засідці, а дитина - роль «пастуха», який повинен провести чи провезти на машині своє стадо повз хижака без втрат. При цьому дитина повинна правильно «озвучити» кожну тварину, адже мовчазна тварина або тварина, яка неправильно подає сигнал про небезпеку, відразу ж стане здобиччю підступного і небезпечного хижака!

За матеріалами mamochka.kz

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас