Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Де і на яких умовах можна відправити дитину в дошкільний заклад Києва

Дитячі садки Києва

Питання вибору дошкільної установи рано чи пізно стає актуальним для молодих батьків. Що треба знати, перед тим як відправити свого малюка в той чи інший дошкільний заклад? Як зробити правильний вибір?

Доцільніше зайнятися цим питанням як можна раніше, з огляду на той факт, що багато хто з Вас живуть у районах столиці, де не так вже багато дитячих садів. Перед тим як відправити ваше улюблене чадо в одну з дошкільних установ, постарайтеся зрозуміти і подивитися його очима, що може бути для нього важливо. Навчіть вашого малюка самостійно їсти й одягатися. Краще віддавати дитину в дошкільний заклад, коли вона вже почала говорити. У цьому випадку маля зможе пояснити і розповісти про умови перебування в дитячому садку.

Виховання вихователя

З дитинства залишився у мене в пам´яті неприємний осад (силует) однієї з моїх виховательок. Хоча нічого страшного у ній не було, як, втім, і гарного теж. Причина - відсутність у неї душевної теплоти при спілкуванні з дітьми. Тому, я не любила ті дні в садку, коли була її зміна, і чекала свою улюблену виховательку.

Сьогодні байдужих вихователів, принаймні у столиці, стає менше. Це пов´язано з тим, що в наш час вимоги змінилися і крім профільної освіти, під час набору персоналу звертається велика увага на такі якості, як уміння налагодити стосунки з дітьми та вирішення конфліктів у дитячому середовищі (навички психолога).

Перед тим як відправити дитину в дитячий сад, обов´язково поцікавтеся програмою, на підставі якої будується навчання і виховання. Так як, саме вихователі будуть спілкуватися з дитиною під час вашої відсутності.

Поспостерігайте, як вони розмовляють з малюками, чи грають з дітьми під час прогулянки. Поговоріть з батьками, чиї діти вже відвідують цей сад. Дізнайтеся їхню думку про садок, про вихователів. І пам´ятайте, що вашому малюкові необхідно адаптуватися в новому середовищі, тому перші відвідування повинні бути нетривалими (декілька годин перебування в садку).

Чому і як навчають дітей у київських дитсадках

За словами вихователів столичних садків, у своїй роботі вони використовують елементи методик видатних педагогів М. Монтессорі, С. Русової, В. Сухомлинського, Б. Нікітіна.

На заняттях c вихователями діти займаються розвитком зв´язного мовлення, математичних здібностей, сенсорики, творчих здібностей, розвитком дрібної моторики, мислення, уваги, пам´яті. Паралельно в команді працює і педагог, який займається з дітками логікою і математикою, і педагог з читання та письма. Викладач англійської мови займається з підгрупами та індивідуально. В саду працює «Школа Анжели Гергель» - це авторська програма вивчення трьох іноземних мов (англійська, німецька, французька).

Заняття проходять у ранковий час, з музичним супроводом, в різних формах навчання. У другій половині дня з дітьми займаються педагоги з Дитячої академії мистецтв, за такими напрямками як музика і рух (хореографія); музика і спів; образотворча діяльність; ліплення. А також діти вивчають ази театрального мистецтва і займаються спортивною гімнастикою з елементами боротьби дзюдо для старших дітей. Навчання в такому садку обійдеться в 4500 гривень на місяць, прийом з 2,8 років.

Звичайний садок

Що ж таке звичайний районний садок? Відповідно до Закону України «Про дошкільну освіту», основним завданням є забезпечення права дитини на доступність і безоплатність здобуття дошкільної освіти. Як правило, він фінансується з міського бюджету, плюс щомісячна оплата батьків.

Плата варіюється і нараховується в основному з розрахунку витрат на харчування. Відповідно до законодавства України, а саме ст. 12 Закону України «Про дошкільну освіту», дошкільні навчальні заклади в залежності від віку і фізичних потреб можна розділити на ясла для дітей від двох місяців до трьох років; ясла-садок для дітей від двох місяців до шести (семи) років; дитячий садок для дітей від трьох до шести (семи) років; ясла-садок для дітей від двох до семи (восьми) років, з корекцією фізичного або розумового розвитку; будинок дитини; дитячий будинок інтернатного типу; ясла -садок сімейного типу; дитячий будинок сімейного типу для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківської уваги, віком від двох до вісімнадцяти років.

Існують різні форми дошкільного закладу. У деяких садочках можна зустріти цілодобові групи, де малюка можна залишити на ніч (п´ятиденки). Звичайно кількість дітей у групі варіюється від 20 до 30 дітей. Програма занять, як правило, складається з занять спрямованих на пізнання навколишнього світу. Це й ігри і розвиток мовлення (поповнення словникового запасу, навчання правильній вимові, узгодженню складів, усній розповіді); знайомство з художньою літературою (переказ прочитаного, читання, заучування); навчання образотворчому мистецтву (малювання, ліплення, аплікація); фізкультурні заняття, музичні заняття (прослуховування музики, спів); знайомство з елементарними математичними поняттями (кількість, величина, геометричні фігури, орієнтування в просторі, у часі) і т.д. Дуже часто батьки є ініціаторами введення додаткових занять з хореографії, вивчення іноземної мови, плавання. Звичайно, це все за додаткову плату.

Приватний садок

У чому ж полягають основні відмінності? Звичайно, приватний садок для тих батьків, які можуть собі дозволити дане задоволення. Як правило, оплата за послуги приватного дитячого садка в столиці коливається в межах від $300 до $500.

Перед тим як оформити Вашого малюка, слід вивчити умови прийому, установчу документацію (статут), ліцензію. Обов´язково укладіть договір і пропишіть вартість, щоб через кілька місяців Вас не поставили перед фактом, що оплата збільшилася. Уважно придивіться до дітей, які вже ходять в даний садок, їх не так вже й багато, а спілкування вашого малюка буде безпосередньо пов´язано з ними. Чим більша оплата за садок, тим різноманітніше харчування. Навчання та виховання в таких садках проходить в основному за авторськими програмами. Програма занять, як правило, грунтується на методиках відомих педагогів, а також вивчення іноземної мови, хореографії, плавання.Крім того, в якості додаткових занять, у приватних дитячих садах пропонують уроки музики, занять з тенісу, комп´ютера, східних єдиноборств і персональні заняття з логопедом, психологом і т.д.

Є приватні садки, в яких дітки перебувають з ранку до вечора, і є такі, в яких залишаються на п´ять днів (це, в першу чергу, і впливає на вартість). Кількість дітей у середньому складає 10 діточок, але може бути і менше (звісно, це відбивається і на платі). Садок може знаходитися як на території звичайного садка, так і мати власне приміщення.

Прикладом приватного дошкільного закладу може бути столичний дитячий садок «Умка». Вік вступу від 3 років. За словами педагога, програма навчання складається з 10 предметів: читання і розвиток мовлення, математика і логіка, англійська мова, навколишній світ, живопис, східна гімнастика, музика, акторська майстерність, пластика рухів, психологія. Вартість навчання 4 800 гривень на місяць (плюс щорічний внесок 8000 гривень).

Різновидом приватного садка є дитсадок на дому. Інформацію про дані садки можна знайти в Інтернеті, серед інших оголошень. Дані садки розташовуються на перших поверхах висоток спальних районів. Це дуже зручно для новоприбулих мешканців і вигідно для власників даного бізнесу. Оплата коливається від $300 і вище. Плата за перебування дитини в дитячому садку буде більшою, якщо Ви вирішили залишати малюка на ніч. Як правило, сума оплати, кількість дітей, і харчування обговорюється з батьками індивідуально.

Багато хто з батьків у своєму виборі ставить пріоритетом вивчення англійської мови, це стає не складно в існуючих міжнародних школах Києва: Міжнародна школа, Британська міжнародна школа. За словами співробітників Британської Міжнародної школи, програма відповідає стандартам «British National Standard Outcomes» і дає підставу для продовження навчання в школі. Різнобічні види діяльності сплановані таким чином, щоб відповідати запитам кожної дитини на даному етапі і рівень її розвитку. Діти, які починають навчання у віці 2,5 років, перебувають два роки в початковому класі, потім переходять до наступного класу і т.д. Плата за навчання в початковому класі становить $ 4 720 за семестр плюс реєстраційний внесок у розмірі $ 500.

Домашнє виховання

Ще однією, крім згаданих вище, форм дошкільної освіти є виховання дитини за допомогою персональної няні-вихователя. Вартість послуги в Києві від 30 грн/год.

За домашньої системи виховання слід з особливою ретельністю поставитися до вибору вихователя. Адже обрана вами людина буде безпосередньо впливати на формування дитини. Тут, напевно, питання навіть не в грошах, а в правильному виборі. Няня займається тет-а-тет з малюком з ранку до приходу батьків з роботи (якщо, звичайно, няня не живе разом з вами в заміському будинку). Зазвичай няня має педагогічну освіту або лінгвістичну.

Продовжуючи тему домашнього виховання, знаючі люди стверджують, що ніхто не буде кращим вихователем для вашої дитини, ніж ви самі чи ваша мама. Тому що ніхто, крім вас, не знає характер і здібності малюка, зміни настрою, реакції на ту чи іншу ситуацію.

Все це добре, але чи маємо ми право захищати дитину від того, що чекає її в реальному житті? Чи варто позбавляти малюка спілкування зі своїми однолітками - вирішувати тільки вам.

За матеріалами 4kids.com.ua

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас