Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

КОЖЕН ГОСПОДАР МАЄ ЗНАТИ... АБО МЕНЮ ДЛЯ МАЛЕНЬКИХ УЛЮБЛЕНЦІВ

КОЖЕН ГОСПОДАР МАЄ ЗНАТИ... АБО МЕНЮ ДЛЯ МАЛЕНЬКИХ УЛЮБЛЕНЦІВ

Ура! Цей день настав – у вас в будинку з'явився маленький вихованець! Зараз для нього все навколо нове і невідоме. Разом ви будете щодня відкривати світ, дарувати йому свою любов і турботу. На першому місці здоров'я і благополуччя чотирилапого друга. З чого почати?

Від правильного харчування з перших днів залежить, наскільки буде комфортним і щасливим його життя. Їжу вихованцю можна готувати самому або ж купувати корм. Важливо, щоб в раціоні обов'язково був баланс усіх поживних речовин: протеїнів, жирів і вуглеводів, мінералів і вітамінів, - так необхідних організму, що росте.

Секрет здорового раціону

Період росту тварини вимагає багато уваги. Саме на цьому етапі закладаються основи здоров'я вихованця. Малюкам у перший місяць їжу дають у вигляді каші, розмочуючи сухий корм у теплій воді. Оптимальний варіант - змішати готовий з корм - і сухий, і вологий. У готових кормах вже розрахована необхідна кількість поживних речовин, причому в строгій відповідності до віку і особливостей породи.

Кошенят годувати потрібно часто, але маленькими порціями. Коти їдять від 8 до 12 разів на день, потроху. Багато власників роблять помилку і залишать повні миски, підсипаючи корм протягом дня. А ось цуценят до 6-ти місяців слід годувати три-п'ять разів на день в один і той же час.

Для визначення добової норми харчування тварини слід враховувати такі параметри, як порода, розмір, вік, фізична активність і стиль життя (в будинку або на вулиці). За словами Марини Левицької, експерта Royal Canin, не можна допускати переїдання. «Переїдання може привести до ожиріння, яке за собою тягне безліч вторинних захворювань: хвороби суглобів, цукровий діабет, хвороби серця. Важливо підтримувати оптимальну вагу домашнього улюбленця, - підкреслює Марина - Кожна тварина має свої унікальні фізіологічні особливості, різний рівень активності. Все це впливає на добову норму раціону, необхідну для підтримки здоров'я улюбленця. Тому корми для домашніх тварин повинні бути з інструкцією по харчуванню на етикетці. Ця інформація допоможе визначити необхідну кількість корму в день». Не забувайте наливати більше води, ставлячи миску поруч з кормом, і часто її міняти.

Сила не в різноманітті, а в балансі

Ми думаємо, чим різноманітніше харчування домашнього улюбленця - тим краще. Насправді це не так. У кошенят, наприклад, тільки формується травна система, і експерименти з харчуванням можуть призвести до її розладів. З 4-х місяців і до року темпи зростання кошеняти сповільнюються. У цей період міцніють кістки, розвиваються м'язи, прорізуються постійні зуби. Травна система остаточно формується до 12-ти місяців. Тому правильне, збалансоване харчування в перший рік життя - запорука здоров'я і комфорту улюбленця!

Ласощі чи капощі!

Власників собак вважають, що їх вихованці люблять солодощі. Насправді сприйняття смаку собакою та котом значно відрізняється від людського. Цукор і шоколад не можна давати зовсім. Шоколад у великій кількості може виявитися отрутою для організму цуценя.

Пам'ятайте, солодощі приносять задоволення тільки людині. Всупереч поширеній думці, чутливість до солодкого смаку не буває вродженою. Основні критерії, що визначають вподобання котів в їжі - запах і текстура. Смак має найменше значення. Крім того, солодощі і залишки зі столу не роблять раціон тварини збалансованим. Якщо тварина отримує їх часто, це може привести до розладів травлення, аж до появи надмірної ваги або розвитку діабету. Для заохочення тварини краще використовуйте спеціально розроблені низькокалорійні ласощі.

Молочні продукти – табу

Кошенята і цуценята дійсно харчуються материнським молоком, але з віком поступово втрачають здатність перетравлювати лактозу - молочний цукор. Дорослі тварини не потребують його зовсім. До того ж коров'яче молоко істотно відрізняється за властивостями. Воно не годиться для кошенят і цуценят та може спровокувати розлади травлення аж до діареї.

Обираючи раціон, чи то їжу домашнього приготування, чи то корм, пам'ятайте, що харчування має бути безпечним і враховувати індивідуальні особливості тварини. Тільки за таких умов ваш улюбленець буде рости здоровим, веселим грайливим і безмежно вас тішити кожен день. А адже це - головне!

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас