Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Вибираємо найкращі іграшки для немовляти

Вибираємо найкращі іграшки для немовляти

Які вони – кращі іграшки для немовляти? Що робить одні іграшки кращими в плані розвитку, ніж інші? Які іграшки для новонароджених найкраще підійдуть для розвитку малюка? - Про все це розповідає далі в нашій статті!

Купівля дитячих іграшок – як продуктовий шопінг

Дивується, як іграшки для малюків можуть бути пов'язані з повсякденними походами за продуктами? Що у них може бути спільного? Насправді, більше, ніж ви можете собі уявити, адже ідеологія, якою ми тут керуємося – така ж сама.

Так, в наш час ми вже звикли вважати, що цільні, натуральні і органічні продукти кращі звичайні, що продаються в магазинах. Вони здоровіші і корисніші для всієї родини. Тільки ось позначка «натуральний», «органічний» або «цілісний» ще не гарантує цієї користі.

Той же підхід ми застосовуємо і до вибору іграшок для малюків. Ми ведемося на написи типу «розвиваючий» і «навчальний», хоча це просто може бути маркетинговий хід, який не має під собою ніяких підстав називати іграшку корисною для розвитку дитини. Як же в такому випадку вибрати іграшки, які будуть дійсно корисні для розвитку дитини?

Найкращі іграшки для новонароджених – які вони?

Крім безпеки, є інші важливі характеристики дитячих іграшок – вони і визначають корисність іграшок для дитячого розвитку. Отже, хороші іграшки для малюка – це:

1. Іграшки з необмеженими можливостями. Вибирайте іграшки, якими можна грати різними способами, які не обмежують дитину однією правильною відповіддю або способом гри. Чим більше можливостей для гри буде у дитини, тим більше вона буде розвиватися від взаємодії з такою іграшкою. Тобто, в загальному можна сказати, що найпростіші іграшки набагато корисніші для розвитку малюка, ніж сучасні електронні.

2. Іграшки, що стимулюють дослідження навколишнього світу. Діти з самого народження дуже цікаві, і одним з основних способів їхньої гри як раз є «Що буде, якщо я зроблю це?». Тому вибирайте іграшки, які цікаво чіпати, пробувати на смак, інтерактивні іграшки, які відповідають на певні дії, а також іграшки-трансформери (які, знову ж таки, припускають більш одного способу взаємодії).

3. Іграшки, що стимулюють взаємодію та спілкування. Деякі іграшки стимулюють до гри і спілкування сильніше за інші. Книги, які самі себе читають при натисканні кнопочки, іграшки, які повністю співають пісеньку, залишають мало простору для взаємодії. Шукайте іграшки, які не будуть робити все за малюка і дадуть йому простір для вивчення, спілкування з батьками (читання, спів, видавання звуків тварин), всілякої взаємодії і з мамою-татом, і з самою іграшкою, і з навколишнім світом.

4. Іграшки з простими сенсорними характеристиками. Кожен предмет в нашому світі має свої сенсорні властивості – вага, колір, текстура, звук і т.д. Для новонароджених і немовлят іграшки, призначені для розвитку сенсомоторики, зазвичай дуже складні. Малюк тільки починає пізнавати навколишній світ, і не потрібно перевантажувати його надлишком інформації. Простих брязкалець, м'яких і дерев'яних іграшок буде цілком достатньо. З ними дитині зараз буде не менш цікаво, ніж зі складними іграшками з підсвічуванням, вібрацією або звуковим супроводом.

5. Іграшки, які вчать реальному житті. Діти з цікавістю вивчають навколишній світ і намагаються асоціювати слова з картинками і своїми іграшками. Іграшки і предмети, з якими малюк взаємодіє кожен день, повинні робити навколишній реальний світ більш зрозумілим. Тому намагайтеся хоч деякі іграшки вибирати такі, які максимально схожі на предмети і істот з реального життя. А також просто давайте грати реальними предметами, безпечними для малюків даного віку.

Немає поганих іграшок, є поганий підхід до гри

Так, одні іграшки будуть більш корисними для розвитку малюка, ніж інші. Але цю користь ви можете визначати самі, вибираючи і придумуючи, як з ними грати. Стимулюйте творчість, фантазію, допитливість і бажання крихітки взаємодіяти з навколишнім світом – так кожна іграшка принесе вашому чаду максимальну користь!

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас