Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Чому дитина пітніє уві сні?

Чому дитина пітніє уві сні?
 

Нічна пітливість у дитини може бути обумовлена різними – як медичними, так і не медичними – причинами. При цьому деякі діти пітніють, коли засинають, інші ж продовжують рясно пітніти всю ніч настільки, що і одяг, і навіть постіль чада можуть ставати вологими.

Нічна пітливість для малюка може бути нормальною і обумовленою лише невідповідними умовами сну, але якщо дитина сильно пітніє уві сні, це може говорити і про проблеми зі здоров'ям. Чи варто переживати вам? – Давайте спробуємо розібратися!

Немедичні причини

За словами експертів, нічна пітливість у дітей – поширене явище, через яке не варто переживати. Просто переконайтеся, чи не пітніє дитина через занадто теплу піжаму, ковдру або спеку в кімнаті. Можливо, їй потрібні інші умови для сну – більш прохолодні?

Медичні причини

Головною медичною причиною нічної пітливості є підвищена температура, але також чадо може пітніти під час сну через застуду, грип або синусову інфекцію. У цих випадках пітливість пройде, як тільки малюк видужає.

Вторинний гіпергідроз є більш серйозною проблемою, яка викликає рясну пітливість через існуюче захворювання. Наприклад, діти з церебральним паралічем часто пітніють ночами. Діти з туберкульозом, діабетом, захворюваннями легенів, дисфункцією щитовидки, аутоімунними захворюваннями і ранньою стадією дитячого раку також можуть пітніти уві сні.

Розлади сну

Пітливість вночі може бути і результатом наявного розладу сну. Пітніти уві сні можуть діти, які страждають від нічних кошмарів або обструктивного апное.

Діагностика

Поговоріть зі своїм педіатром про нічну пітливість дитини. Обговоріть звички сну і історію хвороб малюка. Також лікар напевно запитає вас про те, в яких умовах спить дитина – чи не занадто їй жарко? А потім напевно призначить обстеження і аналізи, щоб визначити, чи не хворіє чадо на даний момент чимось, що може викликати тимчасову або постійну пітливість уві сні.

Лікування

Якщо причина нічної пітливості дитини в будь-якому захворюванні, лікувати його повинен тільки лікар. Що ви, як батьки, можете зробити? – Стежити за тим, щоб дитина достатньо пила, охолодити її спальню, заправити легшу ковдру і одягати чадо перед сном не так тепло.

Пам'ятайте!

Незважаючи на те, що пітливість уві сні може бути викликана захворюваннями, найчастіше батькам переживати не варто. Але якщо ви сильно цим стурбовані або в разі, коли пітливість не проходить і не має під собою особливих причин, зверніться до лікаря.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас