Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Вибираємо дитяче харчування правильно: чому приділити особливу увагу?

Вибираємо дитяче харчування правильно: чому приділити особливу увагу?

Ще декілька років тому, щоб бути впевненими в якості і корисності дитячого харчування, мами були змушені готувати його самостійно. Так, готуючи пюре і соки малюкові, ви будете точно знати, що споживає малюк, але часу це забере чимало. Сьогодні також є батьки, які воліють самостійно готувати для своїх малюків, але для багатьох справжнім порятунком стали готові порційні пюре і соки, які за якістю можуть не поступатися домашнім, і навіть бути кращими.

Звичайно ж, не все дитяче харчування однаково корисне. Це – не привід відмовлятися від покупних баночок. Але щоб бути впевненими в тому, що від дитячих пюре і соків ваш малюк отримує тільки користь, при їх виборі особливу зверніть увагу на наступні моменти.

Вибираємо гарне дитяче харчування

1. Упаковка

Баночки чи паучі? Вибираючи дитяче харчування, перед вами постане цей вибір. Тут немає однозначної відповіді, що краще. Вам потрібно буде вибирати, виходячи з того, чи буде малюк їсти вдома, чи на прогулянці, скільки місця є в холодильнику і, звичайно ж, з бюджету. Так, скляні баночки ідеально підходять для годування ложкою, плюс, в них можна підігріти дитяче харчування. Якщо ж ви даєте чаду їсти самостійно, скло може бути небезпечним для нього, та й баночки з дитячим харчуванням займуть набагато більше місця в холодильнику. Паучі ж, з іншого боку, менше важать і займають місця, завдяки чому їх зручно брати з собою на прогулянки. Крихітка зможе їсти прямо з пауча, але робити це часто не рекомендується, так як навички жування при цьому не розвиваються. При можливості пюре з паучів рекомендується перекладати в тарілочку і все ж таки їсти ложечкою.

2. Відмітка «Organic»

Ви повинні розуміти, що навіть звичайне (не органічне) дитяче харчування містить пестициди в межах державних норм. Але якщо ви сильно через них переживаєте, робіть вибір на користь органічних продуктів. Органічне харчування мінімізує ризик споживання пестицидів і гербіцидів, які сильніше накопичуються в дитячому організмі. Плюс, органічні пюре від Gerber коштують не набагато дорожче за звичайні. Але пам'ятайте, що відмітка «Organic» говорить про спосіб вирощування продуктів і не має відношення до вмісту в харчуванні цукру, солі і шкідливих жирів. Щоб переконатися у відсутності останніх, завжди читайте склад продукту, що купується.

3. Жири

Багато сучасних батьків бояться жирів в їжі, особливо в дитячому харчуванні. Але правильні жири дуже важливі для нас, і особливо для малюків. Зростаючій дитині необхідні жири для розвитку зору і мозку, а також для підтримки міцної імунної системи. Читаючи склад дитячого харчування, не уникайте жирів, а вибирайте правильні, щоб малюк отримав максимум користі.

4. Консерванти та інші добавки

Вони звучать ще страшніше, але не всі вони дійсно погані. Наприклад, такі назви як аскорбінова кислота (вітамін С) і ціанокобаламін (вітамін B12) – просто хімічні назви поживних речовин, які не несуть ніякого ризику для здоров'я. Але є й інші консерванти, яких варто уникати, наприклад, це нітрати і глутамат натрію. Також ви повинні розуміти, що уникаючи консервантів, ви не зможете довго зберігати дитяче харчування навіть у холодильнику, адже псуватися воно буде ще швидше. І в цьому випадку особливо важливо перевіряти терміни придатності на упаковці.

5. Смаки

Звичайно ж, простіше купувати малюкові пюре з солодких фруктів, адже їх він завжди буде їсти з задоволенням. Але раціон крихітки повинен бути різноманітним, тому з самого початку пробуйте і овочеві, і м'ясні пюре. Для першого прикорму підійде харчування з одного продукту, а далі можна давати і змішані пюре і соки. Ви повинні знати, що чим більше продуктів чадо спробує і звикне їсти в самому ранньому віці, тим менш перебірливим в їжі він буде в майбутньому.

6. Сіль і цукор

Малечі краще їсти поменше солі, так як надлишок натрію може бути важким для перетравлення дитячим організмом. Також уникайте дитячого харчування з додаванням цукру і підсолоджувачів. Вони можуть ховатися на етикетці, тому серед інгредієнтів шукайте також органічний тростинний сік або цукор, фруктозу, кленовий або кукурудзяний сироп. Звучить натурально, але цей додатковий цукор не потрібен вашому малюкові.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас