Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Водохреща – що можна і що не можна робити в цей день?

Водохреща – що можна і що не можна робити в цей день?
 

Ось уже і добігають кінця новорічні свята, а разом з ними і різдвяні Святки – період масових народних гулянь на Україні. Завершує їх, традиційно, Водохреща – одне з найулюбленіших і широко шанованих християнських свят.

Як підготуватися до свята?

Водохреща – це останнє свято, яким закінчуються різдвяні Святки, і зазвичай до нього готуються весь попередній тиждень. Для цього спочатку ретельно прибирають в будинку, очищаючи кожен куточок від сміття, пилу і бруду, перебирають речі, і ті, що вже непридатні для носіння викидають, а ті, що придатні, але з якихось причин не носяться – віддають на благодійність.

Напередодні свята всі віруючі християни дотримуються жорсткого посту протягом одного дня – 18 січня, і ввечері вся родина збирається за скромним пісним столом і вечеряє разом. Після всі відправляються на церковну службу, якщо є можливість, і приносять з храму свячену воду. Її зберігають весь рік до наступного Водохреща, нею освячують житло і дають пити хворим, при необхідності.

Також перед святом треба попросити вибачення і постаратися помиритися з усіма, з ким не ладналися відносини в минулому. Якщо ж попросити вибачення або помиритися можливості немає, то просто передайте свої щирі вибачення тій чи іншій людині, попросивши вибачення через Бога.

Що можна робити в цей день

Водохреща – дуже сильний в енергетичному плані день, і цим можна скористатися. Так, вважається, що той, хто буде хрещений на Водохреща, буде неймовірно щасливим і фартовим все своє життя, саме тому багато молодих батьків прагнуть охрестити свою дитину саме в цей день.

До слова, цей день також хороший і для одруження і вінчання. За повір'ям, та пара, яка домовиться про сватання, призначить дату весілля або обвінчається в цей день, буде щасливою все своє життя.

Також в цей день добре починати якісь важливі справи, домовлятися про щось з кимось, можна навіть жартома, просто щоб привернути удачу на свою сторону.

Ну і, звичайно ж, традиційні заходи – купання в ополонці, окроплення водою всього будинку і пишне гуляння після купання – обов'язкові ритуали цього дня. До того ж, деякі дівчата намагаються вмитися снігом з ранку в цей день, так як раніше вірили, що той, хто вмиється на Водохреща снігом, буде білим без білил і рум'яним без рум'ян.

Чого не можна робити на Водохреща?

Так як Водохреща відноситься до списку великих християнських свят, це означає, що до нього варто підготуватися заздалегідь, а в сам день свята відкласти всі справи на потім. Тому на Водохреща не рекомендується прибирати, прасувати, мити підлогу, робити щось по дому, а прати так не можна ще три дні після свята. Також не рекомендується шити, в'язати, вишивати, працювати і так далі.

Виходячи з того, що Водохреща – це день фізичного зцілення і духовного очищення, в цей день вкрай не рекомендується з'ясовувати стосунки, лаятися, сперечатися і підвищувати голос на будь-кого. До того ж, вкрай не рекомендується обговорювати когось, пліткувати, скаржитися, плакати і сумувати, інакше так весь наступний рік і проведеш.

Хрещенням закінчується низка свят, іменованих Різдвяними Святками. Ці свята здавна були улюбленим періодом поворожити і відкрити завісу майбутнього. Так ось, гадати дозволяється тільки до 18 січня, на саме Водохреща 19 числа гадати вже строго заборонено, інакше можна привернути невдачу в своє життя.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас