Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Чому вам не варто боятися раку?

Чому вам не варто боятися раку?
 

Більшості людей не варто боятися раку, тому що у нашого організму є безліч захисних механізмів проти цього захворювання.

Та все ж деякі люди можуть настільки боятися цього захворювання, що їхній страх переростає у фобію. Канцерофобія – це активна поведінка, пов'язана зі страхом перед раковими захворюваннями, при якій люди продовжують постійно обстежуватися і (незважаючи на хороші аналізи) так і не отримують впевненості в тому, що раку у них немає. Решта (переважна більшість) людей не страждають від такої фобії, але часто все ж мають прихований, підсвідомий страх перед раком.

Чому боязнь раку – прихований страх? Та просто тому що це не є неминучим і лише можливо в перспективі. Як ми переживаємо через глобальне потепління, але не вважаємо, що нас це безпосередньо торкнеться. У нашому повсякденному житті є набагато більш реальні проблеми і страхи, які виходять на перший план, відсуваючи на другий план віддалені і уявні загрози, як рак.

То чи варто боятися раку?

В одній зі своїх наукових статей почесний професор Джордж Кляйн опублікував інформацію про те, що 1 з 3 людей за своє життя піддається пухлинним захворюванням. Але з іншого боку, двоє з цієї трійки ніколи з цим не стикається. Дослідження інших вчених показали, що практично у всіх чоловіків після 60 присутні мікроскопічні пухлини в простаті. Однак вони дуже рідко переростають в рак і, як правило, знаходяться під контролем захисних механізмів людського організму.

Крім того, деякі види раку є дуже рідкісними. Так що виходить, що ваш стакан більш ніж наполовину повний, тому не варто витрачати зайві нерви на боязнь раку. Просто розслабтеся і не переживайте, адже у нашого організму дійсно є, чим протистояти онкозахворюванням.

Що робить більшість людей стійкими до раку?

Рак може розвиватися через мутації або деякі інфекційні захворювання. Та чи знали ви, що в нашому організмі постійно відбуваються мутаційні процеси, і вони не перетворюються на рак, так як організм ефективно з цим бореться?

Захисні механізми організму проти раку

1. Імунітет. Він бореться з видами раку, що виникають через інфекції.

2. Генетика. Наші клітини постійно піддаються пошкодженням ДНК. У більшості випадків організм ефективно і досить швидко їх відновлює, але іноді ні. У таких рідкісних випадках і розвивається рак. Наприклад, при дефекті репарації ДНК, званому пігментною ксеродермою, клітини шкіри настільки чутливі до впливу ультрафіолету, що навіть при сильному захисті від сонця розвивається множинний рак шкіри.

3. Епігенетика. Вона відповідає за зміни в експресії генів, а не в самому ДНК, а також за стабільність генома, що є біологічно необхідною для підтримки багатьох клітинних функцій.

4. Апоптоз або загибель клітин. Це процес, при якому з метою захисту при значному пошкодженні або дефектах ДНК клітина вмирає. Таким чином, клітина, що мутувала, не буде розмножуватися і не поширюватиме загрозу.

Тому не варто боятися раку!

Розслабтеся і не переживайте, адже 2/3 з нас ніколи не «познайомляться» з раком. А що стосується решти, не впадайте у відчай. Так, деяких форм раку до сих пір не можна запобігти на 100% або вилікувати, але діагностика на ранній стадії дозволяє ефективно боротися із злоякісними утвореннями. Тому регулярні обстеження – найкраще, що ви можете зробити. До того ж діагностика і лікування онкозахворювань розвивається з шаленою швидкістю, і хто знає, чого досягне медицина в найближчі роки.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас