Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Ворожіння на Масляну на млинцях

Ворожіння на Масляну на млинцях
 

Перед великим пасхальним постом гряде свято, під час якого дозволені моральні і смакові надмірності – цілий тиждень відзначають Масляну. Назв свята в народі декілька, а на кожен день святкування розписано своє дійство, і всі дні об'єднуються млинцевими частуваннями.

Різноманітність страв в достатку: млинці з різними начинками, вареники, пиріжки з сирними начинками і м'ясні страви. Гуляння можна назвати «хто на що здатний»: походи в гості, оглядини наречених, катання, фестивалі з ярмарками. Але не млинцями єдиними це свято таке любиме в народі. Таке таїнство, як ворожіння, не залишає жіночу половину людства байдужими. Так, на Масляну теж ворожать!

Масничні ворожіння на заміжжя

• Найпершим було ворожіння на заміжжя: як перший млинець перевертається, так весіллю бути протягом року. Якщо ж він грудкою, то ще три роки очікувати доведеться.

• Якщо млинець наливається рівною кромкою – життя подружня буде щасливим і спокійним. Коли навпаки, кромка рвана або не рівна, то заміжжя буде важким і болісним.

• Також про заміжнє життя свідчила і товщина наливного млинця. Якщо млинець більше схожий на панкейк, то багато роботи вам забезпечено. А коли млинець тонкий і прозорий, то життя чекає легке і щасливе.

• У ворожінні на ім'я нареченого теж помічником стане перший млинець. Так, дівчині необхідно було взяти спечений млинець і, вийшовши на вулицю, запропонувати його скуштувати першому зустрічному. Замість подяки слід дізнатися його ім'я – так і зватимуть вашого майбутнього чоловіка.

• Рум'яність млинця також дуже важлива. Потрібно спекти млинець і подивитися, де він зарум'яниться. Коли по краях – чоловік буде гулякою та жіночим угодником, посередині – вірним і люблячим.

Ворожіння на здоров'я і достаток

• Спечені рум'яні млинці – до хорошого здоров'я і достатку, а бліді – до хвороб.

• Віщий сон, який наснився в ніч з Прощеної Неділі на пісний понеділок, слід запам'ятати. Саме його розшифровка підкаже вам події, які очікують в майбутньому році.

• Кажуть, що навіть визначити стать дитини допоможуть млинці! Спечіть млинці і запросіть гостей. Перший гість, який взяв млинця, і визначить стать дитини: чоловік – буде малюк, жінка – крихітка.

• Подейкували, що і кількість млинців теж мала значення. Якщо багато напекли, то буде багато сонячних днів, а це – до врожаю і достатку в домі!

Проводити обряди можна, починаючи з першого дня свята і до шостого – суботи. У неділю гадати не годиться. Найбільш достовірними вважаються ворожіння в ніч з суботи на неділю. Такі обряди здавна розбурхують серця дівчат і жінок. Гадайте, та дивіться не прогадайте!

Святкуйте Масляну з розмахом в Парку Київська Русь! Подробиці - на сайті www.parkkyivrus.com

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас